Indica publicitat
Dilluns, 6 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de abril del 2014 | 17:35
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Indignitat

Usarem el comodí conceptual de la ciència social recreativa, a saber, l'adjectiu estructural, per afirmar que la indignitat, ahir, no va ser cosa dels emissaris del parlament del Principat ─és clar que no: ans al contrari─, ni tampoc dels líders del bipartit espanyol, sinó d'un dels trets estructurals que defineixen qualsevol antagonisme entre l'estat i la majoria política del país.

Lleida · La indignitat va ser, diem, estructural perquè, ahir igual que el 1978, un dels contendents no existia: un subjecte (de sobirania) es va enfrontar a un no-subjecte. I quan l'estat entra en lliça amb un espectre legal, el que no és sinó una humiliant negació de l'existència d'una comunitat nacional pot manifestar-se, per exemple, com una bellíssima defensa republicanodemocràtica de la llei, de l'estat de dret, de la sobirania popular, de la igualtat entre ciutadans, etc.

"La racionalitat, justesa i universalitat d'una llei no poden quedar cancel·lades pel particularisme d'una suma d'opinions que hi són hostils, per més majoritàries que es pretenguin: una majoria social favorable a la pena de mort mai no soscavarà el sòl moral on s'arrela normativament el dret a la vida."
Tant de bo no hi haguem de tornar mai més"
"El Dret no pot renunciar a la sobirania nacional de la mateixa manera que no pot oblidar-se de la llibertat d'expressió un cop l'ha incorporat, i és obligació dels governants mantenir la societat en estat de Dret, evitar que entri en estat de salvatgia." Els arguments dels custodis de la sobirania espanyola eren, ahir, d'aquesta mena. Republicanisme il·lustrat contra romanticisme reaccionari.

El debat d'ahir a les corts espanyoles va ser una indignitat per això: no tenen ni puta idea de què és la tradició del republicanisme democràtic però estan en condicions estructurals d'etzibar-nos-en la retòrica perquè no som, legalment, un subjecte decisori, sinó un agregat de ciutadans espanyols en cerca d'un privilegi. Tant de bo no hi haguem de tornar mai més.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat