Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 24 de juliol del 2013 | 15:22
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

També xiularíem contra el nostre

Quan l'atleta afroamericà, així que va sonar l'himne patri, va acotar el cap i va alçar el puny, n'hi va haver que hi van veure un gest individual de protesta incardinat en una acció col·lectiva (la lluita pels drets civils dels negres nord-americans, que no podien sinó mostrar-se políticament deslleials al país que els negava la condició efectiva de ciutadans).

Lleida · I n'hi va haver que, persuadits que als Estats Units no s'oprimia ningú per raó d'ètnia, i que l'única diferència entre blancs i negres era un aprofitament desigual de les mateixes oportunitats, només hi van poder advertir una mesquina ofensa a la nació, victimisme racial mudat en ridícul antiamericanisme, abjecta ingratitud del fill cap a una mare (pàtria) que estima sense consentir, etc.

Potser la principal forma de violència simbòlica sobre l'oprimit consisteix a negar que ho és, això és, a impugnar l'existència d'un conflicte d'interessos socialment objectiu. I quan la tal negació s'incorpora a una mena de sentit comú nacional, les expressions de rebuig al marc polític que garanteix la iniquitat perden la seua dimensió eticopolítica i queden reduïdes a una ofensa gratuïta, a una immoralitat narcisista, com la del nen egòlatra que insulta la mare perquè desoeix les seues desraonades peticions.

Per a la majoria d'espanyols, entre l'estat i el Principat no hi ha un conflicte genuïnament polític, sinó un problema espuri creat pel fanatisme tribal d'una minoria que ha manipulat bona part dels catalans. L'escridassada a l'himne espanyol és, doncs, un fenomen apolític: pura perversió moral. En va els explicarem que els mateixos que xiulem contra l'himne espanyol estem disposats a xiular contra el nostre si mai, en un Principat sobirà, ens el fan sentir per recordar-nos que el poble no és sinó un subproducte de la llei.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat