Indica publicitat
Dimarts, 7 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de juliol del 2012 | 18:04
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

"Tot depèn de tu"

Un mal dia pots rebre un gec d'hòsties a mans d'una policia iniqua, i un dia nefand pots creure't que, en un estat de coses com l'actual, "tot depèn de tu".

Lleida · Si la violència policial t'haurà procurat uns quants dies de llastimosa prostració involuntària, la violència ideològica, acollida, en el seu enunciat, com el dictum dels teus temps, t'haurà garantit una vida sencera de frustració personal.

"Tot depèn de tu". Ves que no t'ho hagi dit, de bona fe, un d'aquests ideòlegs de l'emprenedoria, infatigables a l'hora de recordar-nos que, davant del catacrac, la reacció adequada, en oposició a un derrotisme paralitzant, és l'exploració del talent i enginy propis, seguida de l'esforç i la tenacitat. Diguem ben clar que la tal prescripció és una forma de voluntarisme ─això és, idealisme─ extrem: convida a imaginar que unes determinades disposicions individuals poden transcendir els contextos materials, les lògiques i restriccions del joc social.

El "tot depèn de tu", esperó efectiu, val a dir-ho, en casos aïllats, no és sinó una forma de violència ─no desitjada, si es vol─ en contra d'una majoria objectivament exclosa, bé dels recursos per incorporar certes disposicions, bé de la possibilitat d'usar-les. L'emprenedor entusiasta i els seus prosèlits van escampant distintes versions del "tot depèn de tu" i és així com el seu corol·lari implícit ─si no te'n surts és per la teua falta de voluntat o capacitat─ va guanyant rellevància en l'autoanàlisi de l'aturat, que, alhora que maldiu polítics, banquers i mercats, es retreu, a la callada, que no s'esforça prou, que no en sap prou.

La setmana passada, a les Corts espanyoles, un pija reaccionària va vociferar el que va vociferar des d'uns molt precisos i abjectes supòsits ideològics, i és perquè no voldríem que les víctimes de la crisi acabessin assumint uns tals supòsits que de vegades ens imaginem l'emprenedor entusiasta amb un fantàstic morrió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat