Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de febrer del 2013 | 18:14
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Un nou 98 a les envistes ─amb perdó dels historiadors

Com és que, en un estat de coses com l'actual, l'espanyolisme ha quasi abandonat la sonsònia retòrica de "les coses que realment importen a la gent", destinada a negar rellevància objectiva del plet nacional?

Lleida · ¿Ara que el que hi ha en joc són els mitjans de subsistència de la majoria, ¿no és el moment propici per consagrar-se al vilipendi del polític identitari, per contrast amb el servidor públic que escodrinya totes les possibilitats de crear ocupació?

No basta de referir-se a l'èxit d'un separatisme pretesament economicista, filisteu, ni al poder hipnòtic que estaria exercint un independentisme mil·lenarista, que assimila plenitud nacional a arcàdia social, per entendre com és que, efectivament, l'espanyolisme està perdent confiança fins en els seus més rebregats arguments.

La segona restauració borbònica ─aquesta democràcia emasculada per les tuteles i adherències del postfeixisme─ viu moments d'incipient descomposició, i ni les més assenyades prevencions dels historiadors a l'hora d'assajar paral·lels històrics ens poden dissuadir d'imaginar-nos, nosaltres també, a les envistes d'un nou 98.
És clar que la sonsònia de "les coses que realment importen a la gent" comença a esmorteir-se"
Si de la liquidació d'aquell imperi colonial, paroxisme d'una decadència llargament covada, en va sorgir un impuls regenerador que, al Principat, es va manifestar amb una proposta nacional alternativa, el regeneracionisme català del segle XXI, fill d'una podridura igualment borbònica, s'està expressant a través d'un projecte estatal alternatiu.

Quants espanyols no voldrien ara mateix poder fer foc nou à la catalana? L'Espanya fallida s'adona que el poble que es vol empoderar creant una autèntica democràcia i l'independentisme català són, a hores d'ara, cercles concèntrics: és clar que la sonsònia de "les coses que realment importen a la gent" comença a esmorteir-se.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat