Indica publicitat
Divendres, 22 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de juliol del 2012 | 19:49
Crònica · Política catalana

CiU i l''establishment' busquen pista d'aterratge pel PSC

CiU busca una pista d'aterratge perquè el PSC no es desmarqui totalment del pacte fiscal en el ple del dia 25 de juliol. Aquell dia hi ha convocat ple del Parlament. La federació nacionalista ha assumit que li és impossible recular perquè les seves bases ja no acceptaran un Estatut 2 que impliqui rebaixar els acords de la comissió parlamentària del finançament, ─que van en la línia del concert─ i que suposi perdre el suport d'ERC per guanyar el del PSC.

I els socialistes no estan disposats a moure's. Li costi el que li costi, Pere Navarro només donarà suport a un pacte fiscal que pugui defensar fil per randa a Madrid. O sia, un pacte fiscal que no vagi en la línia del concert sinó que sigui una actualització a l'alça del model que el 2009 va pactar el tripartit amb el govern espanyol del PSOE.

Però els grans poders no volen un trencament d'allò que, fins ara, han estat els dos grans partits de la política catalana. I CiU tampoc no vol que el PSC prengui decisions que el duguin a la marginalitat política en les properes eleccions.

Les enquestes ja situen el PSC per sota dels 25 escons al Parlament, com un partit mitjà. I Artur Mas no vol deixar de tenir interlocutors. El president prefereix haver-se d'entendre ara i en un futur amb Antoni Balmon o Pere Navarro més que no pas amb Joan Herrera o Oriol Junqueras, líders polítics d'opcions a l'alça que podrien aprofitar-se d'una desfeta socialista.
La Santa Aliança ja ha començat a treballar per aconseguir un acord"
La Vanguardia, el diari del govern, ja ha començat l'operació per forçar l'acord entre socialistes i convergents, encara que aquest sigui un acord molt de mínims i es dugui a terme a través d'una votació separada al Parlament que dificulti entendre qui està a favor de què i qui en contra.

Sigui com sigui, però, si la proposta de pacte fiscal es vota de forma separada els partits s'hauran de mullar i, encara que el PSC acordi amb la resta de grups constatar el dèficit fiscal català i les seves conseqüències negatives, el que quedarà és que el partit dels socialistes no ha donat suport al concert econòmic que Artur Mas haurà de defensar a Madrid.

La Santa Aliança ─que formen empresaris, polítics i mitjans de comunicació per impedir el xoc de trens entre Catalunya i Espanya, i que la Transició nacional promesa per Artur Mas s'acceleri─ ja ha començat a treballar per aconseguir un acord. I no descansarà. Però no s'hi implicarà per tal d'aconseguir que el PSC es posi al costat d'una majoria dels catalans i reclami el concert: la Santa Aliança s'hi implicarà per tal que CiU rebaixi la seva postura.

El consens, en la política catalana, està més sobrevalorat que mai.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Crònica · Nació Digital
El PSC i el PSOE signen el nou protocol que liquida l'autonomia dels socialistes catalans
Opinió · Política
La deriva vergonyant del PSC
Recull de premsa · Política catalana
Soler: "La pregària del PSC"
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política
Remats no adoctrinats
Opinió · Política catalana
De Montserrat Roig a Samuel Beckett
Opinió · Política catalana
Sentit institucional, sentit de país
Recull de premsa · Política
Llansana: "El país de C's"
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
"Ciudadanos" eina de l'estat
Indica publicitat