Indica publicitat
Diumenge, 27 de setembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de juliol del 2011 | 17:49
Crònica · Política catalana

CiU i PP rubriquen el pacte pels pressupostos amb exteriors com a víctima addicional

L'acord passa per reduir el sector públic i capgirar exteriors. Les delegacions catalanes hauran d'anar de bracet amb les espanyoles i algunes podrien desaparèixer. "S'acaba l'etapa de deliri de la política exterior de Carod", afirma la presidenta del PP.

Nou acord.
El pacte CiU-PP pels pressupostos ha esdevingut una realitat

El 10 de juliol del 2010, més d'un milió de persones van omplir els carrers de Barcelona en resposta a la retallada del TC amb l'Estatut i exigint el dret a decidir. Només han faltat dos dies perquè l'efemèride del primer aniversari de la històrica manifestació coincidís amb la rúbrica del pacte entre el Govern i el PP per tirar endavant els pressupostos. La formació d'Alícia Sánchez Camacho s'ha cobrat cara la seva abstenció en la votació d'uns comptes marcats per les retallades incloent a l'acord una reducció del sector públic (el 10% de les empreses públiques) i forçant a reorientar la política d'exteriors de la Generalitat, segons ha explicat la mateixa presidenta del PP de Catalunya.

L'acord a què han arribat les dues parts consta de vuit punts, a més d'una addenda sanitària. "El Govern es compromet a reduir un 10% de les entitats i 20% de les aportacions pressupostàries durant el 2011", ha explicat Sánchez Camacho, que també s'ha vanagloriat d'haver aconseguit acabar amb "l'etapa de deliri de la política exterior de Carod". I és que exteriors ha estat la víctima addicional d'aquests pressupostos, ja que el PP ha aconseguit imposar el seu "sentit comú" en la matèria. "Ara les prioritats seran la internacionalització de les empreses catalanes", ha afirmat la presidenta del PP, vanagloriant-se d'haver reduït de contingut polític la matèria. Les delegacions catalanes, a més, aniran de bracet amb les espanyoles -"hauran de coordinar-se amb les institucions de l'Estat"- i podria ser que en desapareguessin algunes. Sánchez Camacho ha avançat que "el compromís del Govern amb el PP es reflectirà en l'aprovació aquest any d'un Pla de reestructuració del número d'oficines d'acció exterior de la Generalitat".

Amb el pacte, CiU torna a donar força a un PP que està assolint un paper predominant i central en la política catalana. Primer fou deixant governar la xenofòbia a Badalona, i ara han estat els pressupostos. Afirmen des de Convergència que s'han vist obligats a arribar a aquest acord davant la negativa d'ERC i PSC a facilitar-ne l'aprovació. Però la major part de responsabilitat en aquest no acord recau en qui ostenta el poder: és CiU qui no governa amb majoria absoluta i, per tant, ha de marcar prioritats i tenir cintura per arribar a acords. Buscar el pacte amb altres partits potser els hauria suposat un major desgast a l'hora de negociar els comptes –tot i que amb una moratòria de la quasi eliminació de l'impost de successions hauria acostat molt les posicions amb el PSC- però hauria evitat donar més protagonisme a un PP responsable d'atiar la catalanofòbia a la resta de l'estat, jugar amb la xenofòbia al Principat, i voler convertir el català en un reducte folklòric arreu dels Països Catalans. Qüestió de prioritats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat