Indica publicitat
Dimecres, 8 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 7 de juny del 2012 | 19:22
Crònica · Política catalana

El corredor mediterrani i el pancatalanisme de Mas

La història i la llengua comuna unien fins ara els Països Catalans. Ara, però, també hi ha les infraestructures. Aquesta setmana s'han reunit a Barcelona els presidents de Catalunya, el País Valencià i les Balears.

Se'ls ha sumat el de Múrcia. Uns i altres han convingut que els interessos són comuns i que Espanya no fa els deures. Trobades d'aquesta mena serveixen per aprofundir en el treball comú. Els intents, des de Catalunya, d'articular espais comuns fins ara han fracassat. Ja no només les teories que va formular Joan Fuster, sinó també intents molt més innocents políticament com ara l'Euroregió mediterrània que va impulsar Pasqual Maragall i a la qual el País Valencià no s'hi va voler sumar mai.

Artur Mas té al seu partit i al seu entorn dirigents que creuen en els Països Catalans, com ara Antoni Vives o Germà Gordó, però fins ara ell no ha sigut gens sensible amb el tema i el tracte que ha ofert el seu govern a entitats que lluiten per la llengua catalana fora del Principat ha estat dolent. Els problemes econòmics de la Bressola o la retallada a l'Obra Cultural Balear en són una bona mostra.

Amb els seus homòlegs del País Valencià i les Balears Mas només aborda temes econòmics com ara el corredor, els temes que uneixen. No surten temes com les emissions de TV3 o els atacs que pateix la llengua catalana, i que desenes de mallorquins residents a Barcelona van retreure-li a José Ramón Bauzá el mateix dimecres a les portes del Palau de la Generalitat.

El president forma part del catalanisme (i de l'independentisme) que se'n desentén dels Països Catalans. El nou independentisme català fuig de defensar l'àmbit nacional complet com ho ha fet el clàssic, que era acusat d'imperialista i expansionista pels sectors més espanyolistes del País Valencià i les Balears, que en canvi estan encants de ser colonitzats per Madrid, els seus mitjans de comunicació i els seus partits polítics.

Lògiques de treball conjuntes, com ara la del Corredor, poden començar a canviar i millorar les coses. Bàsicament perquè el tracte que Madrid dispensa a una infraestructura bàsica per recuperar les economies de l'arc mediterrani.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat