Indica publicitat
Dilluns, 1 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de desembre del 2012 | 17:48
Crònica · Política catalana

El president enfila el demà. El passat demà, qui ho sap!

Artur Mas passarà el cap d'any investit de nou president gràcies a un pacte amb ERC i amb un nou govern. El líder de CiU ha negociat amb els republicans de quina forma havia de complir el seu programa en matèria de dret a decidir i ha adaptat la part econòmica a algunes exigències dels republicans, uns acords que, d'entrada, tindran la virtut d'alleugerir les castigades finances de la Generalitat.

El president ha presentat un govern menys a la dreta que l'anterior (cauen, per exemple, un liberal com Francesc Xavier Mena i una conservadora de tota la vida com Pilar Fernández Bozal) però també més sobiranista donant més pes polític i visibilitat a homes com Germà Gordó o Felip Puig i entrada a Neus Munté o Francesc Homs.

A diferència del que va passar en l'anterior legislatura, el president comença amb un soci estable. Ha fet el govern pensant en ERC (malgrat algunes relliscades com ara no donar, per ara, rang institucional alt a l'acció exteriors) i fent els seus equilibris, tant amb Unió com amb els diferents sectors de CDC, inquiets després del decebedor resultat del 25-N.
Mas haurà de capejar les pressions que li fan Unió i l''establishment' per a què busqui un acord i aparqui la tensió"
És un govern de corredors de fons per un repte gegantí, tal i com assenyalava avui un diari de Barcelona. El nou executiu sap que haurà d'administrar una important tensió política amb Madrid si manté el seu gran objectiu de convocar la consulta el 2014 i, a més, és conscient que ho haurà de fer en una situació de molta debilitat econòmica i amb les vies d'accés al crèdit totalment tancades. Mariano Rajoy es tanca, a més, en banda a la petició de flexibilitzar els objectius de dèficit. La Generalitat ja ha proclamat que no el pot complir si no és perjudicant de forma molt severa l'estat del benestar.

L'enfrontament està servit i, si ho vol, Rajoy té arguments per intervenir encara més la Generalitat i fer més gros el conflicte institucional. Davant d'això Mas haurà de capejar les pressions que li fan Unió i l'establishment per a que busqui un acord i aparqui la tensió. A l'altra banda rebrà una forta pressió dels seus socis d'ERC i de la societat civil per no plegar veles i abaratir el somni de la Diada.

En qualsevol cas, Mas ha dissenyat un govern sense clau successòria. L'endemà de CiU i de Mas depèn molt de la consulta, de l'èxit de l'empresa i de la salut del pacte amb ERC. El passat demà està per escriure. Oriol Pujol, sempre i quan quedi acreditat que no té a veure amb la trama de les ITV que la Justícia investiga, manté les seves opcions de succeir el president, si així ho vol.

Pujol té el suport del partit i ha trobat en Josep Rull –que cada dia té més partidaris de cara al futur– un col·laborador fidel i de bon nivell. Francesc Homs, que ha aconseguit apartar Gordó  –un home de Pujol– de Palau té un paper molt rellevant al govern si vol fer el pas. I extramurs (també de la centralitat de CDC) se situa Recoder, que des del Parlament i el món dels negocis intentarà aconseguir suports per si l'operació de l'estat propi fracassa i ell pot fer el pas.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat