Indica publicitat
Diumenge, 12 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de abril del 2011 | 18:47
Crònica · Política catalana

El PSC torna a caure al cercle viciós del PSOE

El PSC és incapaç de trencar el cercle. El cap de l'oposició i president del seu grup parlamentari, Joaquim Nadal, va oferir al Govern d'Artur Mas tot el seu suport per aconseguir el cobrament dels 1450 milions d'euros del fons de competitivitat de l'any 2011, que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero no ha inclòs als seus pressupostos.

Barcelona · I que, a més, es nega a pagar fins l'any 2013, previ recàlcul de la quantitat. Així de clar ho va deixar ahir la vicepresidenta Elena Salgado en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera a totes les autonomies de règim comú, tant a les que esperen el fons de competitivitat com a les que esperen el fons de solidaritat.

Es dóna, a més, la circumstància que moltes d'elles ja l'han anotat als seus pressupostos, tal i com preveu el PSC que faci Artur Mas atès que és un deute reconegut. El País Valencià o Castella-la Manxa ho han fet, circumstància que fa preveure que, després del 22 de maig, les retallades poden ser més que dramàtiques en alguns territoris.

El PSC quan era al Govern va exigir, fins i tot per carta, a Zapatero el pagament del fons de competitivitat. Ara, a l'oposició, ha suggerit a Mas que vagi als tribunals per resoldre l'assumpte. Els socialistes saben, però, que aquesta no és una solució. El tema s'hauria de denunciar al Tribunal Constitucional i és segur que, en un tema així, no fallarà en dies i ni tant sols en mesos. I el pressupost català de 2011 ha d'estar refet al juny i del fons de competivitat en depèn el dèficit final o la magnitud de les retallades, ja que CiU no està disposada a fer una anotació comptable.

L'altra via és la pressió política. En aquest sentit els socialistes catalans, a través de l'Entesa, han votat al Senat, amb el suport de CiU i el PP, una moció que ha prosperat exigint-ne el pagament. El mur, però, és un cop més al Congrés. La formació que lidera José Montilla se les veurà i desitjarà per explicar perquè pot donar suport al govern en tots els àmbits malgrat que no l'hagi fet partícip de l'estratègia negociadora. En tots no, perquè al Congrés ja ha quedat clar que el PSC no se sumarà a les iniciatives de CiU i ERC.

Un cop més, la manca d'un grup parlamentari propi que, com és el cas de l'Entesa, permetria els socialistes catalans presentar iniciatives pròpies al marge del "tacticisme" que denuncien dels grups catalans, passa factura davant l'opinió pública. Si el PSC vol seguir sent central en un país on la centralitat ja no és on era fa uns anys, haurà de fer passos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat