Indica publicitat
Dimecres, 8 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de juliol del 2015 | 09:58
Crònica · Política catalana

Hi ha vida més enllà del 27-S: Rull, Homs i Gordó es mouen a CDC

Més enllà dels efectes que pugui tenir el procés, de la forma en que s'afrontaran els vetos de l'estat i de l'èxit o no a les urnes, la llista unitària pel 27 de setembre té un important impacte als partits polítics implicats en l'operació.

Barcelona · Esquerra Republicana, delmada per les enquestes, sola davant l'empresa de preservar l'acord de les tres llistes de gener i sense haver estat capaç de refer la seva fortalesa orgànica al llarg de cinc anys, estarà obligada a hivernar-se durant pràcticament dos anys i el projecte de l'esquerra nacional haurà de mirar de sobreviure a l'intent de ser un element més en la refundació de CDC. Els dirigents d'Esquerra compartiran llista el 27-S, govern i també candidatura a les espanyoles si res no es torça fins a finals d'any.

Segurament, però, on ha tingut més impacte la maniobra de la candidatura unitària ha estat a CDC, a la que el calendari va fent ajornar la seva imprescindible refundació des que fa un any va esclatar el cas Pujol. Els convergents han viscut al límit, han jugat a tot o res i aquest cop han aconseguit el seu objectiu encara que pagant el preu de desnaturalitzar el seu projecte, que per primer cop no els donava cap garantia d'èxit pel desgast de la marca. Mas ha jugat fort durant nou mesos la carta de la unitat, de la necessitat que els polítics facin sacrificis i no estiguin a primera línia... I va estar a punt de quedar atrapat pel seu discurs quan l'ANC i Òmnium, amb suport entusiasta d'ERC i la CUP, van recollir el guant i van apostar per la llista sense polítics. Finalment, però, les pressions a Jordi Sànchez (ANC) i Muriel Casals (Òmnium), que van desatendre els mandats de les seves respectives juntes i posar-se al costat de Mas en la defensa de la llista amb polítics i l'espantada de la CUP, van desarmar ERC a la decisiva cimera a Palau del dia 13 i la situació va donar un tomb inesperat.

Els convergents han viscut al límit, han jugat a tot o res i aquest cop han aconseguit el seu objectiu encara que pagant el preu de desnaturalitzar el seu projecte"

Amb la llista unitària CDC guanya temps. Mas seguirà sent president amb una majoria més folgada que mai i el partit tindrà com a mínim 18 mesos per refundar-se. Damunt seu tindrà, això sí, la responsabilitat de convertir Catalunya en un estat i no arronsar-se davant els contratemps, que hi seran. Ho farà en el que serà el darrer mandat del president.

Procés a banda, el partit també viurà el seu propi procés en aquest temps i el debat successori aflorarà per força. Haurà d'afrontar un congrés en que ja es perfilen tres grups. D'una  banda el que lidera Francesc Homs i que, amb molta seguretat, apostarà per Jordi Turull com a secretari general, tal i com ja va fer fa un any quan es debatia qui havia de prendre el relleu d'Oriol Pujol. A la seu del carrer Còrsega, Lluís Corominas és el seu lloctinent. El vencedor en aquella ocasió, tot i que no com a secretari general, va ser Josep Rull. Aquest any, amb el partit sotmès a fortes tensions, l'ha desgastat però Rull intentarà consolidar-se com a nom de futur. Al seu costat hi té la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, dirigents provinents de les joventuts i alcaldes. Va prenent cos també una tercera via, amb l'actual conseller de Justícia, Germà Gordó, com a cap visible. Amb suport de l'ala liberal del partit i molt allunyat d'Homs, amb qui havia format part de l'anomenat pinyol, Gordó té el suport de la federació de Barcelona i de noms destacats com el de David Madí, a qui s'atribueix bona part de l'estratègia de Mas per aconseguir la llista unitària el 27-S.

Amb la llista unitària CDC guanya temps. Mas seguirà sent president amb una majoria més folgada que mai i el partit tindrà com a mínim 18 mesos per refundar-se"

Al marge del que passi amb la secretaria general, Rull i Homs apareixen com els dos més ben posicionats per assumir el relleu. Només un paper rellevant al Govern, que per ara no sembla que hagin de tenir, dels consellers Ferran Mascarell o Santi Vila els podria fer entrar a la cursa. Si Oriol Junqueras, el líder d'ERC, acaba entrant a l'executiu com a vicepresident, Homs veurà com minva el seu protagonisme polític, fet que el podria encaminar cap a Madrid, a la llista de les generals, on la negociació amb el govern espanyol serà clau si el 27-S és un èxit pel sobiranisme.

El 27-S és clau pel procés i, de retruc, pels partits, singularment per CDC.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat