Indica publicitat
Dilluns, 6 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de gener del 2013 | 18:28
Crònica · Política catalana

Històrica declaració de sobirania nacional

Avui al Parlament de Catalunya no s'ha produït una declaració més com la dels darrers anys quant al dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya ─la primera de les quals fou impulsada ja fa anys per Max Cahner i Josep-Lluís Carod-Rovira.

Miquel Sellarès · Avui, el Parlament ha exercit un dret democràtic: el de declarar-se sobirà per a decidir, més endavant i mitjançant aquest dret, el seu futur. Aquest és un pas decisiu per a obrir el procés que ha de dur el poble català ─una part de la nació catalana─ a decidir el seu futur.

En la sessió del Parlament d'avui també s'hi han exterioritzat quins són els límits dins de l'arc parlamentari per tal d'avançar. Hi ha 85 diputats a favor del dret a decidir però existeix la possibilitat de sobrepassar els 90 diputats, més endavant, en cas de comptar amb els diputats socialistes que no han votat. I amb aquesta realitat és amb la què haurem d'avançar per tal d'exercir aquest dret democràtic el proper 2014.

Caldrà, en primer lloc, que el President Artur Mas, Oriol Junqueras i Joan Herrera s'entenguin, es tinguin confiança. Que tots ells posin els interessos del país per davant dels interessos de partit. Cal també que tots tres facin un gran esforç per acostar aquesta gran majoria social a una part dels representants socialistes i, sobretot, dels seus votants, que són imprescindibles per a dur a terme un procés de sobirania sense trencar la cohesió social del país. 

Durant la sessió parlamentària hem vist estils diferents però també nous lideratges de futur: Artur Mas ha actuat com a President de la Generalitat més que no pas com a dirigent de CiU, i ha mostrat tenir l'habilitat d'evitar un protagonisme exessiu que podria fer entrebancar el procés. Oriol Junqueras, amb el nou estil que caracteritza el seu discurs polític i parlamentari, ha volgut mantenir el dret a decidir com un dret de tots els ciutadans de Catalunya, siguin ciutadans independentistes o no ho siguin. El líder d'ERC ha demostrat també la seva voluntat d'ampliar el consens parlamentari però, sobretot, ha volgut fer palesa la seva extensió a tota la societat, al món econòmic, social, etc.
Artur Mas, Oriol Junqueras i Joan Herrera configuren un bloc molt divers i plural amb un grau de cohesió que dóna esperances"
Per la seva banda, Joan Herrera ha sorprès avui per la seva claredat pel dret a decidir i la seva prioritat, i ha continuat així la trajectòria històrica del partit (des del PSUC a l'actual ICV). I tot això Herrera ho ha complementat amb una voluntat de fer del dret a decidir un element bàsic de reestructuració social i de cohesió del país. El conjunt, doncs, d'Artur Mas, Oriol Junqueras i Joan Herrera configuren un bloc molt divers i plural amb un grau de cohesió que dóna esperances per a què el procés pugui avançar.

L'actitud més lamentable ha vingut des del Partit dels Socialistes de Catalunya, i sobertot del seu dirigent Pere Navarro, a qui li han pujat els colors a les galtes en veure com la dreta espanyolista del PP i la quinta columna de C's l'han aplaudit en la sessió d'avui al Parlament. Aquesta actitud de Navarro ha estat la causa que un 25% dels seus diputats no hagin votat en contra de la Declaració de Sobirania, i també que diversos dirigents a nivell nacional i local hagin manifestat mitjançant el Twitter la seva oposició a l'actitud del PSC, com és el cas de l'històric Joaquim Nadal.

Venen, doncs, unes setmanes en què el bloc pel dret a decidir caldrà que actui amb la màxima subtilesa possible per a entrar decididament en l'espai polític del PSC i aconseguir capgirar, d'aquesta manera, l'espai socialista. La CUP, finalment, ha mantingut la seva trajectòria: la novetat vers el discurs polític però també la seva irreductibe voluntat de dur els Països Catalans cap a un procés d'independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat