Indica publicitat
Dimecres, 3 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de juny del 2011 | 15:53
Crònica · Política catalana

Junqueras, el repte de fer net sense restar

Oriol Junqueras ja és el virtual president d'Esquerra. L'alcalde de Sant Vicenç ha decidit fer el pas, no té més oposició més enllà de la candidatura testimonial de Carles Bonet, i ha triat una jove dirigent, Marta Rovira, per fer tàndem amb ell a la secretaria general.

Oriol Amorós i Anna Simó han tirat la tovallola i han acceptat que Rovira, una advocada amb amplis coneixements de política internacional, substitueixi Joan Ridao, sense forces internes per plantar cara i que just aspira a seguir sent cap de llista d'ERC a Madrid, una candidatura que no es decidirà fins a la tardor i per la que alguns sectors pensen en noms de la societat civil o en perfils que permetin recuperar complicitats.

La candidatura de Junqueras no és qüestionada per cap dirigent actual, sabedors que la militància vol cares noves i una renovació a fons de les formes de fer política. Són pocs els que qüestionen l'estratègia, altra cosa és la tàctica. Com a president d'ERC, Junqueras apostarà per no definir el partit a partir dels pactes sinó per reforçar l'espai propi i recuperar, de nou, l'hegemonia quasi total al món independentista en base a l'esquerra nacional per poder després opar els sectors més catalanistes del PSC i ICV i l'ala progressista de CiU.

Però primer li caldrà endreçar una casa que té unes parets fermes i sòlides però també la taulada ensorrada després dels darrers resultats electorals. Amb la tria de Rovira, que segurament anirà acompanyada d'un càrrec de molta rellevància organitzativa per l'ebrenc Lluís Salvador, Junqueras deixa enrere l'aparell que sempre va fer costat a Joan Puigcercós i que al seu dia va bastir Xavier Vendrell. Un aparell que va ser capaç de fer d'ERC un partit organitzat i finançat de forma exemplar i transparent però que també va ser expeditiu a l'hora de fer passar el rodet a nivell intern. Anna Simó seguirà sent portaveu al Parlament i, si així ho vol, Puigcercós president del grup.

Junqueras busca que el congrés de la tardor sigui una mostra de cohesió interna que permeti començar a reconstruir l'espai i que el legitimi per prendre, a nivell intern, decisions que segur que no seran fàcils. De moment, intenta sumar tots els sectors i acontentar el món local al territori, que és la gran malla que li queda a ERC després del 22 de maig. Diferents sectors han acollit de bon grat que, triant Rovira, Junqueras deixi enrere la bicèfala, que s'havia convertit en un problema en els darrers anys. Primer la cohabitació Carod-Puigcercós i darrerament la de Puigcercós i Ridao. Mantenir Ridao o donar accés a Amorós o Simó a la secretaria general no hauria fet més que mantenir d'una manera o altra l'actual esquema amb els seus vicis. Una cosa que no es podia permetre un partit que s'ha empetitit en els darrers tres anys.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat