Indica publicitat
Dimarts, 4 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de juny del 2013 | 17:31
Crònica · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

La fortalesa del President

El President Artur Mas ha fet una roda de premsa aquest dimarts 11 de juny per a reafirmar que d'això, dues tasses! No solament farà la consulta, sinó que la guanyarà. 

En aquest sentit manté la data del 2014 i els criteris: la recerca d'un ampli consens, la negociació amb l'estat, la construcció de la legalitat, l'explicació del procés a l'exterior i... finalment, ha descartat la Declaració Unilateral (DUI) perquè "Quan hi ha tant en joc, no s'hi val només amb una decisió del govern o del parlament. També calen majories àmplies".

Mas vol governar fins el 2016 i per tant, gestionarà el tempo: el d'abans i el de després de la consulta. Els dos molt diferents. El primer té per objectiu el cercar un amplíssim consens. El de després serà el mateix, però per assolir la independència. Mas sap que la seva fortalesa rau en no moure's del programa electoral i dels compromisos amb ERC. La roda de premsa d'aquesta setmana ha estat, doncs, un acte de reafirmació, de posicionament. 

Per a guanyar la consulta i la independència, Mas es compromet a impulsar, més encara, les estructures d'estat: la pròpia Administració Tributària, el Banc Públic, l'Administració de Justícia, la Llei de la Funció Pública, la Llei de recursos Energètics, l'Administració Electoral, la Tresoreria de l'Administració Social i altres "estructures" que suggerirà el Consell Assessor per la Transició Nacional.

El President se sent un estadista fort, segur, clarivident i confia en guanyar els dos reptes. Res a veure amb que diu el portaveu del PP, Enric Millo: "Veig un Mas sense il·lusió, sol i sense majoria per governar". Ni tampoc com el qualifica des del PSC, Maurici Lucena: un Mas amb "extraordinàries dificultats a l'hora de governar, paralitzat i espantat després de les enquestes". Els sondejos (per ara una fotografia, sense confirmar) no sostrauran Mas de la línia fixada. La majoria dels catalans vol una consulta, li dóna suport i combrega amb ell.
El líder d'Unió ha de passar comptes. Ha de justificar el seu rol a Madrid i ha de deixar de ser un alfil lliure"
El President té una pedra a la sabata que el molesta especialment, sobretot quan cal trepitjar terrenys amb dificultats. És en Duran. Un tècnic que, des de sempre, baroneja per Madrid, com a cap de cartell (i que està a punt de perdre la feina). Duran juga a dues baralles, l'espanyola i la catalana, com té per costum. Ara, però, no es tracta del peix al cove. Té fins el final de juny per aconseguir alguna cosa més que l'oposició duríssima de tota la "villa y corte" (PP,PSOE, etc..) a l'autodeterminació.

El problema per a CiU és que Duran anuncia amb gran ressò mediàtic la impossibilitat del procés català dissenyat pel President i no denuncia amb força el govern espanyol ni el PSOE. Fins i tot l'hieràtic Pere Navarro li ha deixat sutilment la tasca: "Sinó fos perquè és tan de dretes, el fitxaria" va comentar Lucena el 30 de maig. Duran potser negocia, però els seus comentaris no ajuden a l'estratègia de la Generalitat. 
Duran potser negocia, però els seus comentaris no ajuden a l'estratègia de la Generalitat"
No pot ser que els Duran convisquin plàcidament per la capital, com sempre, i hagi de ser l'Artur Mas, ell mateix, qui sostingui la causa catalana directament amb l'estat i els espanyols. Duran ha pogut desenvolupar una xarxa internacional que no sembla servir per a res, a la Generalitat. La fortalesa del President té una pedra que l'afebleix. De fet, l'oposició unionista s'enforteix i es justifica amb aquesta paradoxa.

Convé aclarir amb transparència, la posició de Duran. El líder d'Unió ha de passar comptes. Ha de justificar el seu rol a Madrid i ha de deixar de ser un alfil lliure, sense cap vincle amb el compromís transcendental del President.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat