Indica publicitat
Dimecres, 8 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de maig del 2011 | 19:28
Crònica · Política catalana

L'esquerra oficial, cada cop més estreta

L'acampada de la plaça de Catalunya, molt similar a la de la Puerta del Sol i les que se celebren en desenes de ciutats de tot l'Estat, també a Catalunya, ha descol·locat l'esquerra. La majoria dels que hi participen i s'hi atansen són simpatitzants o militants d'organitzacions d'esquerres que estan decebuts amb la resposta que aquests han donat a la crisi econòmica i a les seves conseqüències.

Les mobilitzacions han descol·locat als partits polítics, especialment els de l'esquerra oficial

Les formacions conservadores mantenen intacte el seu espai i, a més, el tenen cohesionat. Bona prova és la tranquil·litat amb la que les formacions polítiques espanyoles de dretes han encarat el fenomen són les declaracions que en els darrers dies han fet des d'Esperanza Aguirre a Carlos Fabra mostrant una certa comprensió amb els acampats. Una cosa ben diferent a la que li passa a l'esquerra, que contempla com el seu espai s'aprima i es contrau. La crisi econòmica passa factura a les urnes a les formacions d'esquerres i ara veuen com una part del seu electorat tradicional es desespera i no troba respostes en les seves polítiques.

Des de l'esquerra catalana s'ha viscut també amb preocupació el fenomen. És una esquerra més plural que l'espanyola però també hi ha la sensació que molts dels acampats escapen a la seva capacitat de seducció. És evident que del moviment dels indignats, inconnex i amb comuns denominadors molt prims, no en sortirà un partit polític, però sí que pot fer anar més la desafecció i el desencant i ampliar més les quotes de poder de la dreta.

Tot plegat es percep com una oportunitat de replantejar els discursos i les estratègies. La precarietat s'ha estès i ara afecta de ple a les classes mitjanes i la resposta a la crisi que han donat els governs progressistes no satisfà gens. L'esquerra ha governat prenent mesures socials efectives però no s'ha atrevit,  ni a Espanya ni a Catalunya, a intentar contrapesar la força dels mercats i del poder financer, que ha demostrat tenir prou ressorts per sortir indemne d'una crisi que ha tingut efectes devastadors en els assalariats i els autònoms. Les formacions de l'antic tripartit assumeixen que, si no volen perdre part de la seva clientela, els toca endurir el seu discurs d'esquerres, tal i com han fet, per exemple, els socialistes de França o els laboristes del Regne Unit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat