Indica publicitat
Diumenge, 31 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de abril del 2012 | 19:12
Crònica · Política catalana

Mas ja pensa en les eleccions

El president de la Generalitat Artur Mas ja ha donat ordres aquesta setmana als dirigents de la federació nacionalista i els membres del seu executiu de que comenci l'operació per desmarcar-se del PP i acostar-se a ERC.

A Palau i al carrer Còrsega tenen cada cop més clar que és impossible que el cap de l'executiu acabi la legislatura. La situació dels comptes públics és insostenible i no sembla viable a curt termini una solució per l'angoixa financera de la Generalitat.

Catalunya es veu incapaç de complir amb els objectius de dèficit marcats per Madrid i el govern espanyol ha advertit que no li tremolarà la mà per intervenir les autonomies que no s'ajustin als seus criteris. Al marge d'una possible intervenció de la Generalitat i, per tant, una anul·lació de facto de l'autogovern, que pot no ser la tormenta perfecta per la independència, el govern de Mas sí que tindria encara la potestat de convocar eleccions.

Els estrategs de CiU busquen reforçar la seva majoria i aprofitar el mal moment i la desorientació del PSC, que encara dubta si afegir-se o no al consens pel pacte fiscal encara que, per ells, no tingui cap cost donant suport a unes propostes que estan condemnades al fracàs per l'actitud de Rajoy i que, com a molt, poden crear algu problema al debilitat Alfredo Pérez Rubalcaba.

Quan Esperanza Aguirre va afirmar que potser calia tornar competències o que l'estat les recuperés, el govern del PP la va desmentir i va afirmar que això no era als seus plans, però les decissions que pren cada dia en forma de retallades o decrets per privatitzar les televisions públiques endeutades els desmenteixen. La preocupació d'Artur Mas és màxima i les complicitats europees que havien de fer recular Espanya i impugnar la totalitat del seu sistema de finançament autonòmic 'solidari' no arriben.

I per això el cap de l'executiu ja pensa en uns eleccions. El gran problema, i la gran quimera de la federació, és quin ha de ser el seu programa electoral per les properes eleccions catalanes. Amb el pacte fiscal enterrat i sense un pla B definit (la hisenda pròpia que va proposar Artur Mas al congrés de CDC apareix com encara menys inabastable) l'Estat propi apareix com l'única sortida realista. I aquesta és una sensació que es comença a extendre dins la federació. Mas i el seu equip no ho poden deixar de tenir present.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat