Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de desembre del 2015 | 12:14
Crònica · Política catalana

No existim, ja som independents

En els dos debats que s'han produït a les televisions espanyoles, primer entre els quatre candidats i després entre el bipartidisme (Rajoy-Sánchez), ha quedat demostrat, una vegada més, que en l'imaginari col·lectiu espanyol Catalunya no existeix

ni tampoc la resta dels Països Catalans, i que a Euskadi la consideren una zona pacificada després de la suposada derrota militar sobre els abertzales.

Entre el grup de comentaristes polítics que seguien els dos debats hi va haver la coincidència que l'Espanya creada durant tres segles i la de la Constitució espanyola no entén –o no vol entendre- la realitat plurinacional, plurilingüística i pluricultural del país, com tampoc no s'ha adonat que aquests dos debats no han fet sinó enfortir la decisió a curt o mitjà termini de marxar de catalans i bascos, com a mínim. Un dels opinadors va dir amb contundència: "Si no existim, si ja no es compta amb nosaltres, ja som independents".

Però la veritat és que no és tan fàcil. L'Espanya de sempre té un esperit colonial i irradia amb força en l'imaginari col·lectiu espanyol sobre Catalunya i Euskadi. I no cal dir que també ho ha intentat sobre el País Valencià i les Illes, que han acabat rebel·lant-se democràticament i nacionalment.

Poden influir aquest tipus de debats televisius massius en la voluntat de catalans i bascos el dia 20-? Creiem que no, però sí que veiem que a Catalunya hi ha certa desmobilització i voluntat de navegar pel nostre compte dins l'obligat marc legal espanyol, que és una gàbia que només ens permet respirar i produir, a canvi de rebre'n una petita part.

Euskadi, tot i en perill, gaudeix d'un concert econòmic i una realitat foral potent i reconeguda històricament. En el cas de Catalunya, tot plegat és més greu. Per a Espanya Catalunya, en canvi, és un enemic fort, amb una cultura i una voluntat pròpies, i això la classe dominant espanyola, que és qui veritablement mana a Espanya, no ho pot aguantar ni permetre.

Veiem, doncs, si volem, aquests espectacles televisius espanyols, però entenguem i desacomplexem-nos que no van amb nosaltres, perquè no hi som, perquè no existim. Sols cal dir que la representació catalana en el primer debat a quatre va ser Albert Rivera....

Els catalans, doncs, desconnectem. Serà una actuació més llarga en el temps del que pensàvem, però mentalment necessària per evitar frustracions i pors innecessàries.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat