Indica publicitat
Dimecres, 29 de gener del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de febrer del 2012 | 17:53
Crònica · Política catalana

Oriol Junqueras, velocitat de creuer a ERC

Oriol Junqueras segueix fent camí com a líder de la nova Esquerra Republicana de Catalunya. L'historiador està refent l'estructura interna del partit i ubicant-lo en un espai central del debat nacional.

Oriol-Junqueras

Barcelona · I també està actualitzant el discurs econòmic de la formació. Bona prova en va ser la conferència de dijous passat al Cercle d'Economia, a la que va assistir la plana major d'ERC però també alguns empresaris i líders sindicals. Allà el líder independentista va explicar el seu 'New Deal', el seu nou acord social, polític i econòmic per treure Catalunya de la crisi. I això passa ara per fer costat al govern en el pacte fiscal. Els republicans tenen por que el PSC i CiU arribin a un acord al Parlament que aigualeixi la proposta i allunyi el concert, ara que el consens social és més gran que mai. Fa dues dècades només els independentistes defensaven el concert econòmic i fins i tot organitzaven festivals reivindicatius, com el Concert pel Concert del Parc de la Ciutadella el 1992.

Junqueras ara intenta fer forat amb l'exigència en el concert, però també oferint pactes a CiU en assumptes com ara els pressupostos. Però la federació nacionalista no va voler pactar els comptes de 2012 amb els republicans malgrat que des del Govern reconeixien aquests dies que era 'més barat' entendre's amb els republicans que no pas amb els populars. Mas i el seu entorn no estan per romanticismes. Saben que les bases de CDC preferirien entendre's amb els republicans i preservar eines de construcció nacional com ara TV3 i Catalunya Ràdio, però pesen els negocis. Els convergents assumeixen que no és una bona presentació de cara a la Moncloa pactar els comptes, ni cap cosa important, amb els independentistes i que si es volen entendre amb Rajoy per temes com el pacte fiscal li han de donar a Alicia Sánchez-Camacho el protagonisme que reclama. I això fins i tot passa per no moure ni un dit quan el PP veta ERC a la comissió de secrets oficials del Congrés en un gest de dubtosa categoria democràtica.

És el que hi ha. Junqueras, que té més feina de la prevista endreçant la casa tal i com han demostrat els congressos regionals i les travetes que li posen alguns sectors de l'antic aparell al carrer Calàbria, intenta fer feina de cara enfora i segueix oferint una mà estesa a CiU per arribar a acords de país. Ara bé, els dirigents d'ERC ja han fet arribar a CiU que d'acords se'n podrà parlar durant la segona part de la legislatura, però no només en el tram final del primer mandat de Mas. Josep-Lluís Carod-Rovira va fer un bon paper després d'evitar que Pujol li prengués el número a finals dels anys 90. Junqueras vol fer el mateix. El dubte és si després cometrà els mateixos errors.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat