Indica publicitat
Dimecres, 12 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 5 de juny del 2015 | 17:53
Crònica · Política catalana
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Per guanyar el 27-S: autenticitat

Per revertir el retrocés entre el 9-N i les municipals i  obtenir la majoria plebiscitària a les eleccions del 27-S, el moviment independentista ha de recuperar l'autenticitat que va envoltar la consulta de novembre. Hi ha una dada fonamental de les eleccions municipals: els partits independentistes no han estat capaces d'atreure els centenars de milers de persones que van votar si/no a la consulta sobre la independència del 9-N.

Al contrari, la suma de CiU, ERC i CUP no ha guanyat la confiança de 400.000 persones de les  1.800.000 que van votar el doble si. El cas paradigmàtic és el d'Ada Colau. El conjunt format per CiU,ERC i CUP han sumat el 45% dels sufragis, mentre que els partits constitucionalistes, PSC, PP i C's, han obtingut el 32% del total. Però en un referèndum cal superar el 50% dels sufragis.

Ha emergit un tercer bloc centrat en la denúncia dels estralls de la crisi econòmica, que reconeix el dret a decidir, però no comparteix el full de ruta per la independència. Aquest sector ha aconseguit els 366.008 vots a favor d'Iniciativa i EUA, un 11,80%, als que cal sumar els resultats obtinguts per les candidatures del tipus de "Cornellà en Comú", "Badalona en Comú", i moltes d'altres. A les ciutats en les que aquestes coalicions s'han presentat separades d'IV-EUA, han tret el doble i el triple de vots que aquesta formació i sumen desenes de milers de vots.

Aquesta emergència revela la irrupció a les àrees metropolitanes de joves anteriorment abstencionistes i que ara creuen en la oportunitat de canviar la situació política i social. Aquesta nova generació no té grans formulacions ideològiques i volen autenticitat. Veuen en la corrupció imperant en les institucions públiques i en les grans empreses l'antítesi dels seus valors. Desconfien dels partits als que perceben com a part d'un conglomerat que es comunica amb ells mitjançant tècniques publicitàries, hipòcrites i manipuladores.

La gran diferència entre la consulta del 9-N i les eleccions municipals és que a la tardor tot va ser organitzat per voluntaris, des dels cartells i les pancartes a les visites porta a porta de la campanya "Ara és l'hora", des de les taules electorals al recompte. L'autenticitat d'aquest esforç titànic de desenes de milers de persones va impactar en molts conciutadans i els va arrossegar a desafiar la prohibició de l'Estat espanyol. En canvi les campanyes municipals de les dues principals forces independentistes han estat, en general, productes típics de la mercadotècnia més gastada: eslògans buits, cartells i pancartes penjats per empreses especialitzades, seguiment televisiu pautat i tòpic, debats electorals inintel·ligibles, allunyats dels problemes dels ciutadans.

Som a temps de revertir la situació, però és una condició imprescindible corregir els errors comesos. Campanyes publicitàries com la de "Preparats" que ha llençat la Generalitat sonen a encarcarades i buides i no convenceran ningú que ja no estigui convençut. En canvi és molt més prometedora és la iniciativa "Reinicia Catalunya" impulsada per onze entitats entre les quals l'ANC, Òmnium, Procés Constituent, Súmate i Sobirania i Justícia. Ferran Requejo i Carles Viver i Pi-Sunyer del CATN, Jaume López, Santiago Vidal, Raül Romeva entre d'altres van presentar-la el 29 de maig a les Cotxeres de Sants. Aquestes personalitats tenen l'autenticitat necessària, perquè uneixen el seu alt nivell professional amb el treball altruista en la redacció de documents i en la participació centenars d'actes de les grans mobilitzacions. "Reinicia Catalunya" es proposa desenvolupar la participació ciutadana en la "Convenció Constitucional" prevista al full de ruta signat entre CDC, ERC, ANC, Omnium i l'AMI, el passat mes de març.
Hem de convèncer dos milions i mig de votants que les eleccions del 27-S són una oportunitat autèntica per guanyar un futur esplendorós"

Insistir en la Convenció Constitucional prevista en el full de ruta ha de ser una eina bàsica per recuperar els ciutadans que han optat pel tercer sector a les eleccions municipals la campanya per la independència. Els treballs de la Convenció Constitucional han de ser el compromís indestructible de que la República Catalana serà un canvi econòmic, social i cultural transcendental respecte a la situació oligàrquica de l'Espanya borbònica. Aquesta només té un futur: "la recuperació dels rics", basada en la degradació de les condicions de vida dels treballadors i les retallades de l'Estat del Benestar. Podem demostrar que la independència de Catalunya representa un horitzó d'esperança alternatiu i sòlid, perquè el nostre país disposa de la indústria exportadora i del turisme internacional per trobar un lloc digne per a tothom en la globalització. A més, a Catalunya hi haurà menys desigualtats perquè, a diferència d'Espanya, no hi ha grans latifundis ni grans oligopolis, sinó que hi predomina la petita i mitjana propietat.

Per que aquest futur d'esperança es faci realitat Catalunya només necessita dues coses: en primer lloc, implantar una democràcia de qualitat que impedeixi l'existència d'elits extractives com les espanyoles que imposen les tarifes elèctriques i telefòniques, els tipus d'interès, els peatges, el preu de l'aigua, etc. més elevats d'Europa. En segon lloc eliminar el dèficit fiscal i la complexitat administrativa espanyola que impedeix tenir un Estat del Benestar comparable als dels països europeus i, alhora, disposar de les infraestructures i les inversions en recerca i investigació necessàries per competir internacionalment per qualitat i no per salaris baixos.

Hem de mostrar als centenars de milers de joves metropolitans que han començat a confiar en les urnes que el full de ruta vers la República Catalana és autèntic. Hem d'evidenciar, amb una campanya portada a terme per voluntaris que la independència respon a una identitat d'arrels mil·lenàries, que ens ha permès bastir una societat més pròspera, lliure i culta que la del Regne d'Espanya. Hem d'insistir en que les empreses catalanes de l'IBEX, les grans corporacions catalanes que formen part de l'oligarquia espanyola, treballen activament contra la independència. Hem de convèncer dos milions i mig de votants que les eleccions del 27-S són una oportunitat autèntica per guanyar un futur esplendorós, l'antítesi del que és capaç de proporcionar l'oligarquia de la "unidad de España".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat