Indica publicitat
Dijous, 9 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de juny del 2013 | 17:52
Crònica · Política catalana

Un nou atac vell: el país és un i no cinquanta-un

Ja és vox populi una dita que s'adiu a la realitat com cap altra: primer t'ignoren, després se'n riuen, després t'ataquen i finalment, guanyes. Aquesta setmana, la cantarella ciutadana del mejor unidos ha arribat a la Moncloa.

Barcelona · Les cortines de fum de la crisi, l'austeritat i la col·laboració Generalitat-Estat en favor de l'efectivitat administrativa han resultat ser els nous murs en el camí de l'Estat cap a l'acceptació del dret a decidir. Madrid encara ha de progressar definitiavment i, per ara, només ha passat de l'enfotre-se'n a l'atac.

En un context de crisi l'Estat espanyol se sap sensible amb les butxaques dels ciutadans. Això és el que ha volgut mostrar aquesta setmana el Govern de l'Estat a través de la vicepresidenta, Sáenz de Santamaría qui, aquest cop sense llagrimeta, ha relacionat directament Catalunya amb la crisi i ha presentat un paquet de mesures per a desmantellar de manera total i irreversible la poca autonomia que resta a Catalunya a dia d'avui.

Madrid ha presentat les comunitats autònomes espanyoles com les butxaques foradades de l'Estat, això sí: amb la mirada posada en Catalunya i els seus serveis meteorològics, el seu Síndic de Greuges, els instituts d'opinió propis com el CEO (opinió pròpia, Déu ens en guard!), els instituts geogràfics, agències d'energia, etcètera. Madrid, però, no va fer la mateixa mirada a Extremadura fa uns mesos, quan aquesta comunitat va abaixar-se els impostos a les rendes inferiors als 24.000 euros.
L'Espanya plural és com el LAPAO, una invenció estrambòtica"
Però el cert és que l'atac del govern espanyol no és una mesura encaminada a apujar l'efectivitat en els mecanismes de l'administració pública o a afavorir l'estalvi en plena crisi econòmica. Si aquest fos el vertader motiu el govern de l'Estat miraria de reduïr aquelles administracions redundants com aquells miniserios fantasma farcits de funcionaris: ensenyament, sanitat o d'altres carteres amb funcions completament traspassades a les administracions autonòmiques.

Les noves mesures són, doncs, un pas més en la guerra política que l'Estat ha decidit emprendre amb Catalunya. Les mesures, però, no resulten tan noves i s'han presentat com una involució que a molts fa moure a través del túnel del temps: en lloc de reforma el paquet de mesures suposa una autèntica destrucció de la Catalunya tal i com s'ha entès fins ara, una vulgar devastació d'allò que s'ha assolit des de la transició democràtica, un franquisme reloaded.

Nou avís, doncs, per a indecisos i filo-federalistes: l'Espanya plural és com el LAPAO, una invenció estrambòtica que en un pla real no existeix.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat