Indica publicitat
Dimecres, 12 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de gener del 2015 | 16:37
Crònica · Política catalana
Andreu Pujol
Historiador

Una treva

Els opinadors afins a CiU havien dedicat els dies anteriors a la reunió a vendre'ns les bondats de posposar els comicis electorals fins a l'època dels bolets. "No estem preparats", deien. "Estem barallats i així no ho podem fer", hi afegien alguns dels que més havien contribuït a la brega.

Per tant, o les eleccions havien de ser a la tardor, o bé CiU tenia pensat deixar en ridícul els seus comentaristes, cosa que ja entenc que no farien perquè als amics se'ls ha de tractar bé. Finalment, doncs, Mas deia, després de la llarga reunió, que les eleccions serien "just després de l'estiu", és a dir, allò que el populatxo anomenem tardor.

Si una cosa queda clara d'aquest acord és, precisament, que res no ha quedat massa clar. En aquella intervenció post-cimera, el President va parlar de "guanyar" i "culminar amb èxit" el procés. Per contra, no va indicar en què consisteix aquesta culminació i va continuar emprant el llenguatge ambigu al qual ens té acostumats. Una ambigüitat calculada que, si entenem que la paraula donada té un valor, suposarem que la paraula no donada és també una manera de no cremar les naus i deixar portes obertes.
Més que un pacte, el que vam veure va ser una treva"
Al llarg dels següents dies hi ha afegit que la del 27S "no serà la consulta definitiva" i que el full de ruta "es podrà anar modificant" sobre la marxa.Per contra, l'altre líder polític present a la reunió, Oriol Junqueras va parlar clarament d'independència i hi va afegir "ara que ja tenim la data, hem de guanyar la consulta definitiva".

Com podem veure, els horitzons són diferents i la claredat no és la mateixa. Més que un pacte, el que vam veure va ser una treva. Per a CiU, l'oportunitat de continuar uns mesos més al govern –"per set mesos no remodelarem el govern", deia Mas- i per procurar enfortir-se després d'haver perdut molt terreny.

Per a ERC, la fixació d'una data que permeti mantenir viva la flama del procés amb l'esperança d'acabar arrossegant Mas cap als seus postulats. Tot i així, si tot plegat no es clarifica –paper de Duran i UDC, horitzó diàfan, etc.-- tornaran les garrotades a principis d'octubre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat