Indica publicitat
Dijous, 23 de setembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de gener del 2011 | 15:42
Crònica · Política

Escòcia discuteix un nou model policial

La proximitat de les eleccions al Parlament de Holyrood i la necessitat de retallar costos de l'erari públic han empès el debat sobre la reforma del model policial a l'actualitat política escocesa. El secretari de Justícia del Govern que dirigeix Alex Salmond, Kenny MacAskill, afirmava ahir davant la premsa que no és sostenible l'actual model que consta de vuit cossos policials separats i vuit cossos de bombers i emergències. Segons MacAskill els possibles models que es planteja el Govern escocès són tres: l'statu quo amb un increment de la cooperació, una sola força policial i una altra d'emergències o un model regionalitzat. Partint d'aquests tres possibles escenaris, el Govern apostaria per engegar un procés de consultes sobre els possibles beneficis de la reforma. No obstant això, tot i la claredat de MacAskill, el líder dels laboristes escocesos, Ian Gray, posà ahir contra les cordes al primer ministre Salmond, que no va ser capaç de contestar si el Govern es planteja realment els tres models o ja ha apostat per la creació d'una sola força policial, tal com havien avançat alguns diaris.

Si es confirmés la reforma cap a la unificació de forces amb la creació d'una sola policia nacional "Scottish Police Service",Salmond podria comptar amb el suport dels laboristes que aquests dies han defensat que és la millor opció per retallar les despeses. Els conservadors també hi donarien suport, però ahir el seu portaveu al Parlament, John Lamont, advertia de la necessitat que els càrrecs territorials siguin escollits directament pels ciutadans davant del perill que la policia nacional sigui polititzada des del Govern de torn. Pel que fa als liberaldemòcrates tot fa pensar que s'oposarien a la mesura, ja que no hi veuen uns beneficis econòmics clars. En tot cas, els principals aliats del Govern serien els alts càrrecs dels cossos policials actuals, que ja han manifestat la seva voluntat de col·laborar amb la reforma en el que consideren una oportunitat per millorar el servei.  I és que les raons per crear una única força no són només econòmiques. L'analista Ross Martin considera que una sola força amb comandaments a les 32 àrees locals permetria definir objectius estratègics nacionals i situar Escòcia en una bona posició per tal de definir polítiques de seguretat sense interferències.

Tot apunta, però, que la reforma haurà d'esperar la propera legislatura a Holyrood. El debat sobre el model policial i d'emergències sembla que podria ser un dels eixos d'una campanya que també tindrà com a temes estrella la sortida de la crisi econòmica o el referèndum d'independència que el Partit Nacionalista Escocès ha postposat esperant tenir una majoria còmode al Parlament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat