Indica publicitat
Dimarts, 24 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de de juny del 2007 | 17:38
Crònica · Política

Ponç Puigdevall: de professió, crític de fe hispana


Dijous passat, al Quadern d'El País, Ponç Puigdevall tornava a la càrrega després d'un cert temps de calma. Plana sobre aquest crític la sospita de ser bel•ligerant amb tot allò que  put a literatura catalana pel simple fet de ser-ho. No s'entén sinó la bel·ligerància mantinguda contra autors de solvència literària contrastada com Sebastià Alzamora, Àlex Susanna, Ponç Pons o Hèctor Bofill. En aquesta última ocasió, l'agreujat és Martí Sales i el seu llibre Dies feliços a la presó. Tots els autors anteriorment esmentats han rebut (o patit) crítiques on els arguments literaris havien estat substituïts per atacs personals, la qual cosa sempre fa pudor de socarrim. Especialment si el sinistre personatge no és altre que un dels taxidermistes que demanava la creació d'un partit no nacionalista, en referència a Ciutadans, ja saben, el partit que no és nacionalista però no hi ha conxo de manera que abandoni el discurs identitari (identitari espanyol, claro).

Ponç Puigdevall cau en l'essencialisme més ranci i és capaç de declarar bondats com "aquí colaboramos catalanes de fe hispana" mentre dóna lliçons de cosmopolitisme des de les seves crítiques. És el botxí oficial a sou de l'imperi polanquista per denigrar sistemàticament la literatura catalana: l'exemple de manual del concepte d'auto-odi.

Mentrestant, el suplement Babelia baveja (d'aquí deu venir el nom) cada cop que algun dels autors estrella espanyols treu llibre, especialment si els edita el propi grup Prisa. I si a algun crític se li acut assenyalar raonadament que un llibre ha punxat, com va ser el cas d'Ignacio Echevarría carregant contra l'últim Bernardo Atxaga (Alfaguara), doncs es prescindeix del crític i llestos, a seguir fent el diari referent d'Europa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat