Indica publicitat
Dijous, 20 de febrer del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de juliol del 2014 | 17:53
Crònica · Política
Josep Maria López Llaví
Acord d’Esquerres per la República Catalana

Catalunya ¿serà d'esquerres o no serà?

Servint-se del Catalunya serà cristiana o no serà de Torras i Bages i donant-li la volta, no recordo qui va ser ─o si és un d'aquells llocs comuns que van fer fortuna, potser als anys de la Transició o abans, als feliços seixanta, quan naixien flors (i lemes) a cada instant─ però va fer forat a l'imaginari progressista del país la brama Catalunya serà d'esquerres o no serà.

Els aires de la clandestinitat n'anaven plens i l'equilibri de forces perceptible els darrers anys del franquisme hi ajudaven. Sospesades ara però, ni l'una ni l'altra se sostenen molt ni poc. Ni que en un cas la tradició religiosa i en l'altre una constant històrica del catalanisme del segle XX poguessin avalar aquests axiomes, avui la seva simplicitat resta palesa. La voluntat de ser de la nació catalana va força més enllà d'apriorismes ideològics.

Amb tot, l'actual moviment de renovació de les esquerres m'ha portat aquests dies a barrinar entorn d'aquell voluntarisme esquerranista que vaig compartir i que en alguna mesura encara comparteixo. I és que per a mi --i he de pensar que per a la gent sobiranista d'esquerres-- el concepte esquerra (enllà dels usos que se n'hagin fet) connota justícia social, solidaritat i, en darrer terme, llibertat. Són les línies mestres del que hem d'aportar i tractem d'aportar a El país que volem.
És a partir del dret i de la sobirania del nostre poble que se'ns obren totes les possibilitats per escollir i construir el país"
Perquè si treballem per aconseguir un estat propi per a Catalunya, enllà que en defensem el dret que li'n correspon com a nació, ho fem per tal de fer possible a tota la ciutadania un model social just, solidari i sostenible. Aquesta és, ben segur, la voluntat de la gran majoria del nostre poble. I si hi ha sectors que hi voldrien imposar un sistema neoliberal, que és el que els beneficia i el que ens ha portat a l'empobriment i a la degradació social, per la via democràtica és a mans de les esquerres transformadores impedir-los-ho. Però al capdavall --dia rere dia se'n evidencia el degoteig-- els grans poders fàctics econòmics es distancien de la via democràtica per l'emancipació.

Per això és tan important que les esquerres de Catalunya es conjurin per què la V de l'11-S sigui la més gran manifestació popular del sobiranisme, per l'exercici de la consulta del 9-N i pel Sí i Sí, per garantir de fet el vincle entre l'alliberament nacional i el social i per reforçar així la cohesió en una societat diversa i plural com la catalana. És a partir del reconeixement de dret i de fet de la sobirania del nostre poble, que se'ns obren totes les possibilitats per escollir i construir el futur del país en tots els ordres. I si decidim ser un país com qualsevol altre del món, un país normal, hem de concloure que només ho podrem ser amb un estat propi, independent, que tanmateix podrà decidir lliurement també la relació que vol establir amb Espanya i amb Europa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat