Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de juliol del 2011 | 17:47
Crònica · Política
Ivan Mambrillas

De l'alta política i de l''apartheid' lingüístic del PP

La pluralitat no és intrínsicament bona, com sostenen reblanides teories post, ni l'exclusió de l'altre és, necessàriament, un gest políticament reaccionari, si l'altre i ─posem per cas─ el fatxa, o l'epígon del fatxa, són la mateixa persona.

Luisa Fernanda Rudi, presidenta d'Aragó

Deu ser que un no s'hi entén gens, en alta política, quan creu que, tocant al PP, hi ha un plètora de raons, ja no per no pactar-hi, sinó per aïllar-lo. A les mesures adoptades per Camps i Bauzá en pro de la minorització del la llengua pròpia dels seus territoris, ara cal afegir-hi l'anunci que va fer ahir la presidenta d'Aragó, Luisa Fernanda Rudi: "Protegirem les parles locals del Pirineu i l'Aragó oriental [...] i derogarem aquells aspectes de la llei de llengües que imposen l'anomenada normalització lingüística del català i l'aragonès".

A la Sud-àfrica de l'apartheid, les desigualtats entre blancs i negres mai no es van justificar, oficialment, en preteses superioritats racials, sinó en la zelosa protecció de les peculiaritats dels negres, que els feien inassimilables a qualsevol altre grup humà; perquè, si en lloc de considerar la negror una característica informadora i irreductible, l'haguessin tingut per un tret somàtic irrellevant, haurien hagut de reconèixer, en l'home negre, algú perillosament semblant als blancs i, doncs, mereixedor dels mateixos drets.

Mutatis mutandis
, protegir les singularitats de les parles del Pirineu i l'Aragó oriental, extremismes folklòrics inassimilables a cap sistema lingüístic més ampli, no és sinó una manera arterosa de negar-los la condició de llengua, que és font de reconeixement públic i drets, i de reservar-la així a l'espanyol. El PP practica l'apartheid lingüístic (l'analogia amb el règim sud-africà, afortunadament abolit, és sempre abusiva, però, en aquest cas, i salvades les degudes distàncies, ens sembla especialment útil) i CiU hi pacta, emparada en la bondat, o necessitat, de la geometria variable, quan el debat hauria de ser fins on portem l'aïllament del PP. És evident que un no s'hi entén gens, en alta política.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat