Indica publicitat
Dissabte, 4 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de juliol del 2011 | 19:49
Crònica · Política

Duran Lleida, Rubalcaba i el peix al cove

Aquest matí, a Madrid, cercles del PP i del PSOE parlaven del 16 de novembre com a possible data per a les properes eleccions estatals. Ja fa dies que CiU n'estava al cas, i amb rapidesa ha reunit amb conclave tota la federació per donar el tret de sortida a l'estratègia de Josep Antoni Duran Lleida.

Però allò que era normal, la imatge que s'ha creat d'aquest dirigent democratacristià de ser proper al PP, ha canviat actualment. Duran Lleida veu com un perill la possible majoria absoluta del PP, ja que creu que podrien potenciar-se lleis, entre d'elles l'electoral, que eliminessin del mapa polític espanyol a catalans i bascos. A més, el seu rol d'home de Catalunya a Madrid desapareixeria, cosa que l'hauria fet dubtar d'acceptar la proposta de la federació per encapçalar de nou la llista de CiU per les estatals.

I si ho ha acceptat és perquè s'han imposat les seves tesis i condicionants: l'equip serà el que ell decideixi, no se li posaran segons per marcar-lo, i el seu home fort, Josep Sánchez Llibre, seguirà sent la peça fonamental de CiU a Madrid en la negociació amb els sectors econòmics i financers.

Duran, com a bon estratega, ha arribat a la conclusió que l'únic que pot salvar a CiU i al seu protagonisme a la capital de la metròpoli és que el PP no gaudeixi de majoria absoluta i ell pugui tornar a ser decisiu. Per aquest motiu, la seva estratègia es basa en un còctel compost per una aliança ferma i discreta amb el candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, amb el que té una excel·lent relació des de l'època de Felipe González, i amb que CiU entengui que les vel·leïtats sobiranistes de la federació es poden fer des de Catalunya estant, però que a Madrid cal recuperar la tàctica del pujolisme del "peix al cove".

Aquesta estratègia ha posat nerviós a  Mariano Rajoy, que sap que després de la problemàtica de Canàries, Astúries i ara el País Valencià, si és que té repercussions, podria necessitar els vots o l'abstenció de CiU per a la seva investidura. Per aquest motiu, la seu estatal de Gènova ha donat consignes clares perquè l'ofensiva contra la llengua i la cultura catalana al País Valencià i a les Illes Balears es col·loqui en 'stand by' fins després de les eleccions espanyoles amb l'objectiu d'evitar irritar a CiU.

Amb tot, sembla que Josep Antoni Duran Lleida, que té bones relacions amb importants dirigents del PP, i sobretot, del Partit Popular europeu, no pensa frenar la seva entesa amb Rubalcaba. I en aquesta línia comptaria també amb el PNB, que voldria, possiblement, pactar amb el PSOE a Euskadi per impedir la repetició del pacte antinatura PP-PSOE i, a la vegada, frenar a Bildu, si fos possible que es presentés Arnaldo Otegi a les properes eleccions com a candidat a Lehendakari.

Duran es troba amb una disjuntiva important, i fonts properes al dirigent indiquen que en els propers dies, abans de marxar de vacances, tindrà una llarga conversa amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'expresident, Jordi Pujol, per tal d'acabar de bastir l'estratègia per a les eleccions estatals i, sobretot, per donar un missatge unificat com a federació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat