Indica publicitat
Dimarts, 11 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de juny del 2014 | 18:20
Crònica · Política
Miquel Sellarès
Periodista

El ciutadà Felip de Borbó

Avui i per sorpresa l'Estat ha passat a l'ofensiva intentant enfortir la seva nació per mirar de frenar i entabanar el poble de Catalunya amb un as que tenia guardat a la màniga: l'abdicació del rei Joan Carles I, atrotinat, cansat i desprestigiat. Joan Carles I, ara per ara, posava en perill la monarquia i la seva continuitat.

L'Estat i els seus poders han optat, en el cas català, per evitar el xoc de trens amb Catalunya, impotents com estan per a fer frenar la majoria social catalana. I ara s'han cregut que poden aturar el procés cap al 9N amb la intervenció del ciutadà Felip de Borbó.

El ciutadà Felip fa unes setmanes que va venir a Catalunya i es va reunir amb els poderosos de sempre, públicament. Uns poderosos que són el passat --i Felip això ho sap. Però el ciutadà Felip també va tenir la intel·ligència i la vocació de futur d'entrevistar-se amb sectors econòmics, intel·lectuals, universitaris i de la societat civil amb la màxima discreció, uns sectors que li van explicar poder explicar a Felip una Catalunya diferent, fora de l'imaginari i continguts dels informes del PP i de C's, així com dels serveis de l'Estat --uns serveis absolutament incompetents i influenciats pels seus anys d'actuació a Euskadi.
Felip sap que si pretén guanyar les noves generacions sols li queda fer un gran cop de timó o... obrir les portes a la República"
El ciutadà Felip de Borbó sap que el seu pare va tenir dues grans oportunitats per a mantenir el seu regne. La primera va ser la transició democràtica, sota la tutel·la i la protecció del dictador Francisco Franco i els franquistes. Anys després, la segona oportunitat: el 23F, episodi amb molts clarobscurs però que li van permetre al rei guanyar credibilitat i continuitat.

Després una vida privada... una gran fortuna... i la seva incapcitat d'adaptar-se al canvis de la societat espanyola l'han portat a la decadència actual. Ara, el ciutadà Felip de Borbó ho té cru: el PP ha perdut quasi el 50% del suport electoral el 25M, i el PSOE també. Les forces d'ERC, Izquierda Unida (IU), Podemos, així com amplis sectors del PSOE, per altra banda, es declaren republicans i li creen una gran inestabilitat de cara al futur.

El ciutadà Felip de Borbó diu que coneix molt a fons la seva generació, sobretot la més jove, i sap que aquesta nova fornada no té res a veure, ni a Espanya ni a Catalunya, amb les generacions passades. A més, el ciutadà Felip sap que si pretén guanyar les noves generacions sols li queda fer un gran cop de timó o... obrir les portes a la República.
Quin paper vol tenir Felip de Borbó amb Catalunya? Ho haurà de decidir ell"
Per als independentisets i sobiranistes catalans, la monarquia és una antigalla i la immensa majoria són republicans. Però ¿li queda algun paper a jugar a Felip de Borbó? Per als catalans i possiblement per a Euskadi, Felip sols podria ser útil si acceptés un pacte de la corona espanyola --que ell segurament representaria-- amb la majoria social de Catalunya i Euskadi. Per a fer això, Felip hauria d'acabar amb l'entelèquia d'una nació, l'espanyola, única i indivisible, acceptant alhora la plurinacionalitat de l'Estat i convertint-se en la garantia de la plurinacionalitat política, cultural i lingüística.

Francament, no dubto que Felip de Borbó té asessors que li han posat sobre la taula l'opció que acabo de descriure, però... ¿aquesta tindrà força per a imposar-se? No em preocupa el poble espanyol, un poble madur, plural i democràtic, sinó que em preocupen els poderosos, els lobbies, els alts funcionaris de l'Estat i els seus aparells, que són els que manen i oprimeixen Catalunya però també el poble espanyol. Potser és demanar molt al ciutadà Felip de Borbó, però aquest serà el seu repte o serà el rei amb més curta història d'Europa.

Ara toca que Catalunya estigui amatent com ja ha dit el President Artur Mas. Sense donar un pas enrere i més decidits que mai cap al 9N. 

Quin paper vol tenir Felip de Borbó amb Catalunya? Ho haurà de decidir ell.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat