Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de maig del 2014 | 18:54
Crònica · Política
Marc Costa
Advocat i politòleg

El procés continua...

Deixem-nos de romanços. El procés sobiranista, que és el que al capdavall ens interessa, ha guanyat àmpliament, amb un 55'81% dels vots, mentre que el sector unionista ha assolit menys del 32%, per la qual cosa si algú vol defensar el contrari, és que no vol veure el bosc que hi ha darrera dels arbres.

No és cert, tal i com volen fer creure alguns mitjans de comunicació estatals, que hi hagi hagut cap cop de càstig al procés sobiranista liderat pel President Mas o que aquest hagi resultat afeblit. Tot el contrari, CiU, tot i el desgast que suposa estar al capdavant del govern en una època terriblement complicada com l'actual, ha incrementat considerablement el nombre de vots, passant de 441.810 vots als 548.718 actuals, la qual cosa representa un increment del 24% dels seus vots, reforçant d'aquesta manera la solidesa del seu projecte polític sobiranista.

El seu problema ha estat que aquestes eleccions europees no les ha perdut CiU sinó que les ha guanyat ERC, molt menys desgastat políticament, triplicant el seu nombre de vots, passant dels 181.213 als 594.149 vots, sabent aplegar el vot del gran nombre de persones desil·lusionades amb el nou projecte espanyolista del PSC. L'altre partit polític sobiranista, ICV, també ha sortit afavorit d'aquesta efervescència sobiranista en doblar el seu nombre de vots.
Entre tots hem de treballar per assolir una majoria social encara més gran favorable a la nostra emancipació nacional"
En canvi, el sector unionista sí que ha resultat molt afeblit. D'una banda, la tercera via sembla que ha quedat definitivament enterrada amb la forta batzacada del PSC, la gran perdedora d'aquestes eleccions en perdre la meitat dels seus vots, mentre que, per altra banda, la majoria silenciosa del PP sembla que continua més silenciosa que mai ja que ha perdut una tercera part dels seus vots.

Però no ens adormim. Ara ve la part més complicada. Entre tots hem de saber fer realitat la consulta i, per això, cal mostrar públicament en tot moment el suport de la majoria del poble català al procés sobiranista. Hem d'estar al costat del President Mas, qui ha refermat públicament la seva voluntat de tirar endavant aquest procés i no fer ni un pas enrere. Fins i tot, el líder del principal partit de l'oposició i clar vencedor d'aquestes eleccions europees a Catalunya, s'ha posat al costat del govern en aquest procés sobiranista.

Hem fet un gran pas endavant, que hauria estat molt més espectacular si els partits polítics haguessin tingut la responsabilitat nacional necessària i haguessin configurat una llista única europea, per sobre d'interessos partidistes i electorals. Però tot i això, ha quedat palesa internacionalment la clara voluntat majoritària del poble català de poder decidir sobre el seu futur polític el pròxim 9N.

Però encara ens queda molta feina a fer. No ens adormim. La participació ha estat molt baixa i moltes persones no han expressat la seva opinió, molts d'ells probablement dubtosos i indecisos, als que caldrà convèncer i fer-los entendre de la necessitat de la seva participació a favor d'aquest procés sobiranista. Hem de sumar. Entre tots hem de treballar per assolir una majoria social encara més gran favorable a la nostra emancipació nacional. Entre tots, ho farem possible. Ni un pas enrere.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat