Indica publicitat
Dimecres, 3 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de juny del 2011 | 17:03
Crònica · Política

La majoria independentista constatada pel CEO cou a C's i PSC

Els dos partits ataquen el missatger i eviten valorar els clars resultats de l'enquesta sobre l'autodeterminació. Albert Rivera perd els papers i acusa al director de l'ens d'haver militat a la "banda terrorista independentista MDT".

En un referèndum d'autodeterminació, un 42'9% dels catalans del Principat votaria a favor de la secessió, un 28'2% ho faria en contra i un 23'3% s'abstindria. La contundència dels resultats de l'enquesta realitzada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha encès les alarmes al PSC i, especialment, a Ciutadans que, a través del seu líder, Albert Rivera, ha tocat fons amb unes acusacions que, de ben segur, portaran cua.

Rivera ha optat per atacar el missatger per evitar valorar els resultats del sondeig. La contundència dels resultats de l'enquesta hauria de portar a Rivera a exposar els arguments que té per oposar-se a la independència, una opció totalment legítima. Però com que cada vegada és més difícil trobar arguments racionals per continuar amb la dependència –de fet, els motius esgrimits pels que votarien 'No' en un referèndum són majoritàriament de caire indentitari- el dirigent de Ciutadans ha optat per estendre una cortina de fum de manera bastant barroera.

En el seu compte de Twitter, Rivera ha acusat al director del CEO, Jordi Argelaguet, d'haver militat en una "banda terrorista independentista, MDT", per tal de posar en dubte la imparcialitat de l'ens. I, per acabar-ho d'adobar, ha apuntat en un altre tweet: "Si Mas posa a un ex MDT Terra Lliure a dirigir el CEO és com posar a Otegi a dirigir les enquestes a l'Euskalbaròmetre... Molt objectiu...". Deixant de banda la incorrecta comparació entre el CEO i l'Euskobaròmetre, els atacs de Rivera són totalment falsos, ja que si bé és cert que Argelaguet va militar a l'MDT, també ho és que aquesta és una formació legal i que les acusacions del líder de C's, per tant, formen part del món imaginari que, moltes vegades, dibuixa la seva formació. El més trist del cas és que, davant les múltiples crítiques rebudes a través del Twitter, Rivera no ha rectificat i s'ha justificat com ha pogut al·ludint a notícies de El Mundo dels anys 80. Una manca de rigor intolerable en un diputat.

Deixant de banda l'acusació llançada a les xarxes socials, els president de la formació ha criticat directament, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, que el baròmetre del CEO preguntés sobre un  hipotètic referèndum d'autodeterminació: "crec que les enquestes públiques han de servir per preguntar temes vigents, neutrals, i per tots els ciutadans. I si el senyor Mas vol introduir el concert econòmic o la independència per, diguéssim, marcar el seu programa electoral, doncs escolti'm, que faci discursos i campanya electoral". El dirigent de C's, doncs, continua vinculant l'independentisme i el concert econòmic a una dèria dels partits nacionalistes allunyada de la "realitat" social catalana, tot i que fets com el 10 de juliol o la consulta a Barcelona del 10 d'abril s'entestin a demostrar el contrari.

La "perversió"
De manera molt més calmada i raonada, però, com Rivera, evitant entrar en el fons per quedar-se amb les formes, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, també ha criticat al CEO, i ha qualificat de "perversió" la pregunta inclosa per l'organisme. "S'afegeix una nova pregunta d'una simplicitat extrema, en la que es demana concretament el posicionament dels ciutadans respecte a una de les opcions: la independència", ha dit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat