Indica publicitat
Dilluns, 21 d'agost del 2017
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de gener del 2012 | 18:17
Crònica · Política
Ivan Mambrillas

L'etnicisme de Chacón

Si Plataforma per Catalunya, d'acord amb les estratègies adaptatives del neofeixisme, practica un etnicisme assuaujat, encobert (la seua divisa és primer, els de casa, no pas primer, els blancs), Carme Chacón en gasta un de ben explícit, obscè:

enumera i descriu, presumint-ne, rabejant-s'hi, la gran quantitat d'identitats hispanes de les quals ella seria una feliç mixtura a fi de justificar lògicament ─això és, ètnicament─ la impossibilitat de limitar el seu projecte polític a Catalunya. L'arbre genealògic assumit i exhibit com a factor determinant de la lleialtat nacional: vet aquí un exemplar, no pas de multiculturalisme progressista, sinó d'etnicisme quintaessenciat... al servei del nacionalisme espanyol. Carme Chacón es deu demanar què ho fa que Felip de Borbó vulgui ser rei d'Espanya sent com és fill d'una grega que li parla en anglès i d'un espanyol d'ascendència francesa. Carme Chacón devia recordar a José Montilla que un català fill d'Iznájar, per més president de la Generalitat que hagi estat, no pot alliberar-se del mandat ètnic de transcendir les fronteres de Catalunya. I heus-lo al Senat.

I tant és que hagi exhibit credencials d'espanyolitat obligada, sobretot, pel màrqueting electoral ─l'exministra, membre del PSC, havia de contrarestar contundentment les acusacions, infundades, de desafecció nacional amb què Bono et alli han pretès llastar la seua candidatura a succeir Zapatero. El cas és que Chacón ha caigut en la parany reaccionari de fer descansar en els orígens paterns i materns part de la seua legitimitat per governar Espanya. Potser es complau d'haver superat resoltament els discursos identitaris quan no ha fet sinó adherir-se a l'etnicisme més pur. Esperem que, anys a venir, quan un català d'ascendència algeriana vulgui presidir el país, ningú no pensi a adduir, per fer-ne un candidat digne, aquells seus avantpassats sarraïns que habitaven el Baix Segre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat