Indica publicitat
Dimarts, 4 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de gener del 2016 | 11:19
Crònica · Política
Ivan Mambrillas

No regalaràs la ruptura

Que els obrers no tenen pàtria mai no ha estat un enunciat prescriptiu (de la mena "els obrers no han de ser lleials a cap nació"), sinó descriptiu ("en l'actual estat de coses, l'estat-pàtria no pertany als obrers, sinó a les classes propietàries).

I, igual que el blasme progressista a la literatura burgesa no era una invitació a ignorar-la, sinó, ben al contrari, a llegir-la, a apropiar-se'n i a transformar-ne el sentit, el propòsit dels libels obreristes contra el patriotisme mai no va ser que la turba deixés d'empunyar la bandera nacional, sinó que, en acabat de revoltar-se, hi afegís un estel roig.

CSQEP pot dubtar fundadament de l'eficàcia de l'estratègia unilateralista, però no pot ―per mor de consistència ideològica i programàtica― continuar cedint els seus sufragis al bloc de l'immobilisme espanyolista"


Hi ha una esquerra catalana que s'agrada d'apuntar que, bé que no hagi estat induït per les elits, l'independentisme principatí és un moviment eminentment mesocràtic, això és, no té el favor de les classes populars. La tal observació sembla que només consenti el corol·lari que l'independentisme té un problema, com si no es pogués donar un procés constituent apocadament centrista en què el problema l'acabessin tenint les classes populars. Quan la classe mitjana s'aixeca per la independència, l'esquerra adotzenada només hi sap veure una expressió de filisteisme, mentre que l'esquerra més pragmàtica ―això és, revolucionària― llança la consigna: "la independència no es regala".

 

CSQEP pot dubtar fundadament de l'eficàcia de l'estratègia unilateralista, però no pot ―per mor de consistència ideològica i programàtica― continuar cedint els seus sufragis al bloc de l'immobilisme espanyolista (¿fins quan deixarà que Arrimadas, Iceta i Albiol brandin il·lícitament un 52% de nos?), ni pot continuar canonitzant la realitat de la monarquia postfranquista i despatxar, doncs, com una fanfarronada, qualsevol desafiament a la seua legalitat, com si la desobediència davant l'opressió no fos, per a postpsuquers i podemites, en altres latituds o en altres plets, una pràctica perfectament legítima.

 

CSQEP pot sentir-se mesquinament temptada d'acusar la CUP, així que en tingui l'ocasió, d'haver traït la classe per raó d'una pàtria abstracta, però no pot continuar obviant que la seua inhibició en el procés de ruptura podria fer-la objecte del seu mateix dicteri: de trair la classe ―de regalar la república catalana a una mesocràcia centrista, d'impedir que la seua gent posi l'estel a la bandera― per raó d'una pàtria abstracta ―la democràcia socialment avançada i orgullosament plurinacional del regne d'Espanya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat