Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de maig del 2014 | 18:40
Crònica · Política

Nou atac contra Catalunya: TV3 rep una nova estocada

Emparant-se en una normativa europea, l'Estat espanyol pretén ara fer allò que el Govern català ha dimitit de fer a darrera hora: destruir TV3, estructura d'estat principal de Catalunya.

M. Folch · El nou decret del govern espanyol que insta a alliberar espai radioelèctric per al servei 4G --un requisit provinent de la UE-- és la nova coartada de les institucions espanyoles: quines condicions s'hi han d'aplicar a aquesta decisió? Quins criteris? Pel moment se'n segueix tan sols un: destruir la televisió pública catalana.

Nova ofensiva de l'Estat a les estructures d'Estat de Catalunya. Poques setmanes després que el Govern català s'hagi fet enrere en dinamitar TV3 --per la pressió popular i de partits, així com també del col·lectiu de treballadors de TVC--, l'Estat ha passat a l'atac.

TV3 torna a estar en el punt de mira. L'Estat ha pres la mesura de tancar un dels dos múltiplex que ocupa Televisió de Catalunya, el que suposa la reducció a la meitat de l'espai que actualment ocupa la televisió pública catalana i l'eliminació, també, del canal d'alta definició de TV3. La mesura suposa la destrucció irreversible de la televisió pública catalana ja que la condemna a una televisió de segona, autonòmica i minimitzada, en frenar la necessària evolució a l'alta definició que ha d'acompanyar qualsevol canal de qualitat que vulgui ser capdavanter en el seu àmbit.

Amb tot, el pas de Televisió de Catalunya d'ocupar dos múltiplex a només un condema de manera definitiva la reciprocitat de canals amb les Illes Balears i el País Valencià, el gran objectiu a abatre de l'Estat espanyol en aquests darrers anys (recordem que la reciprocitat ja va ser atacada el 2012 en tancar les emissions de la televisió balear IB3 i amb la desaparició del Canal 9 valencià el novembre passat). De fet, la mesura d'eliminar un múltiplex no és nova i Madrid ja va provar de destruir TV3 l'any 2012 amb la clara intencionalitat política d'afeblir la televisió pública catalana i en català --avui en minoria, encara, a Catalunya.
Sense un Estat propi, Catalunya es troba en mans dels qui volen reduir l'espai de comunicació català. Fins quan?"
L'espai audiovisual català no està assegurat ni de bon tros, no es troba en majoria i la competència de canals en llengua castellana a Cataluya prolifera, s'agrandeix i perdura amb el temps. Ni l'Estat ni el govern català no aporten mesures ni solucions per a decantar una balança històricament centrada cap a un únic cantó: el d'una comunicació audiovisual eminentment en llengua castellana. TV3, durant ja més de 30 anys, ha complert la funció de fer romandre el català en l'espai audiovisual de Catalunya, una tasca encara en vies de desenvolupament i que no ha assolit la seva consolidació. 

L'objectiu del govern Rajoy segueix aquestes guies: l'aillament de la comunicació de tot tipus (també l'audiovisual) entre els diferents territoris dels Països Catalans i la reducció de l'espai de comunicació català. Sense un Estat propi, Catalunya es troba en mans dels qui volen reduir la normal expressió de la llengua i cultura catalanes i l'espai de comunicació català. Fins quan?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat