Indica publicitat
Dimarts, 28 de gener del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 26 d'agost del 2011 | 13:40
Crònica · Política
Marc Sanjaume

Què volen aquesta gent que truquen de matinada?

L'acord assolit la passada matinada entre el PP i el PSOE ha acabat d'arranjar la maniobra de reforma constitucional anunciada el dimarts per sorpresa al Congrés dels Diputats. El pacte buscava satisfer les crítiques internes a les files socialistes que, encapçalades pel candidat a la presidència Alfredo Pérez Rubalcaba, consideraven innecessari establir una xifra de deute a l'article 135.

Joan Tardà

Barcelona · Així, l'acord ha establert que caldrà aprovar una llei orgànica abans del 30 de juny del 2012 que fixarà una xifra de dèficit estructural de les administracions públiques del 0,4%, del qual un 0,26% correspondrà a l'Estat, el límit per a les comunitats autònomes serà del 0,14% del seu PIB i les entitats locals hauran de presentar equilibri pressupostari. D'altra banda, l'article 135 només farà referència a l'estabilitat pressupostària i no fixarà cap xifra concreta. Tal com estableix la redacció d'una nova disposició addicional única el termini per assolir l'equilibri pressupostari s'ha fixat per l'any 2020.Més enllà de la conveniència de limitar el dèficit, l'acord de reforma constitucional en quatre dies i en ple mes d'agost ha tornat a demostrar la baixa qualitat de la democràcia espanyola. Després de les protestes dels Indignats, que incloïen a les seves reivindicacions multitud de propostes de reforma, o del mateix procés estatutari i la sentència final del TC (que mai obrí la porta a una possible acomodació constitucional); el pacte entre els dos grans partits espanyols ha certificat que una confluència d'interessos entre populars i socialistes al Congrés dels Diputats pot passar per sobre de qualsevol voluntat política sense necessitat de retre comptes i en aquest cas, ni de convocar un referèndum sobre la qüestió.L'electoralisme de PP i PSOE ha manat, i probablement és per això que la resta del partits del Congrés han reaccionat amb una certa estupefacció a la proposta de Zapatero. Aquest volia salvar els mobles fent una jugada final abans d'esgotar la legislatura. Ràpidament ha trobat el suport d'un PP envalentit veient que les seves tesis són secundades per un PSOE agonitzant. CiU s'havia mostrat favorable a establir la limitació de dèficit, però enmig de les maniobres de Zapatero, Rajoy i Rubalcaba avui afirmava que ja no sap què votar. EL PNB, més agosarat i amb un cert sarcasme, ha aprofitat que s'obria el meló constitucional per "anar més enllà" i Josu Erkoreka proposava, ni més ni menys, que acabar de retocar la constitució per incloure-hi el dret de decidir del poble basc. L'electoralisme del pacte PP-PSOE i la poca voluntat de diàleg dels dos grans partits, però, sembla que només deixarà marge a la resta de partits per seguir la proposta de Joan Tardà, portaveu d'ERC, quan es cridi a votació: aixecar-se i marxar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat