Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de gener del 2014 | 18:33
Crònica · Seguretat

Reptes del 2014: construir les forces de defensa de Catalunya

Tanquem un any caracteritzat per la pèrdua de pors i de complexos. Catalunya s'ha aixecat, deixant enrere la submissió, l'auto-odi, i els plantejaments benintencionats però utòpics i contraproduents. Estem tancant tres segles d'esclavitud, reconstruint el nostre estat, i preparant-nos per a tornar a formar part de la comunitat internacional.

Algunes estructures clau ja existeixen i funcionen de fa temps, altres són a mig bastir o necessiten ser completades, finalment n'hi ha que tot just ara comencen a arrancar, tot i que no ho fan en un buit. Entre les darreres hi trobem una institució de gran importància: les Forces Armades. Sense exèrcit no hi ha estat, construir estat és construir exèrcit. Per molts motius, començant per la necessitat de protegir Catalunya i els catalans: seguretat humana i seguretat nacional, dues cares de la mateixa moneda.

El món és un lloc perillós, i no deixarà de ser-ho per a que ens hi trobem còmodes. El món és com és, i sense perjudici de contribuir a que poc a poc vagi canviant, hem de ser realistes i actuar en conseqüència. A més a més, la seguretat nacional d'un país influeix en gran mesura en la dels seus veïns, socis, i aliats. Ni Europa, ni l'OTAN, ni les democràcies marítimes ni la comunitat internacional es poden permetre un buit de seguretat al cor d'Europa, en una zona geogràficament clau.

Cal tenir també en compte que la correcció d'algunes de les distorsions del nostre teixit científic, tecnològic, i industrial, exigeixen la plena normalització en el camp de la seguretat i la defensa. Deixar enrere el binomi platja-maó exigeix potenciar la recerca i el desenvolupament, i les indústries d'alta tecnologia. Per exemple, el creixement de la nostra incipient indústria de components aeroespacials exigeix no solament unes connexions de transport normals amb el pol industrial de Tolosa ans també la plena participació catalana a diversos programes internacionals de fabricació d'armament.

A nivell moral, la recuperació de les Forces Armades catalanes és també necessària per a contribuir a tornar a la cultura de l'esforç i l'excel.lència, deixant enrere el conformisme, la mediocritat, i la manca d'ambició, propis dels pobles no lliures.

Treballem doncs, també en aquest camp, per a veure aviat la Catalunya que volem. En paraules del President Macià "una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa".
Àlex Calvo, expert en seguretat i defensa a Àsia, és professor convidat a la Universitat de Nagoya (Japó)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat