Indica publicitat
Dimarts, 3 d'agost del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de novembre del 2014 | 18:36
Crònica · Seguretat

Uns generals colonials

Les declaracions del general Jaime Domínguez Buj i del general Rafael Comas --que tenen dos currículums diferents-- són preocupants. El general Jaime Domínguez Buj és el cap del GEME, la màxima autoritat d'Estat major de l'exèrcit de terra espanyol. Domínguez Buj no és un militar de la guàrdia ni procedeix del sector africanista, és un general format en diferents operacions internacionals, en contacte amb l'OTAN i que domina diverses llengues.

Analistes del CEEC · Tot això ha portat Domínguez Buj a treballar colze a colze amb els principals exèrcits democràtics del món.

El seu currículum, doncs, és molt preocupant: que un home --un general-- com ell hagi comès l'error polític de comparar la situació actual amb la pèrdua espanyola de Cuba i que hagi parlat de l'Estat central com "la metròpoli" denota fins a quin punt els canvis que va voler fer el general Gutiérrez Mellado i el ministre de defensa del moment, Narcís Serra, no han donat els resultats esperats.

Quan estàvem convençuts que hi havia un exèrcit democràtic respectuós amb la societat i amb les institucions polítiques, i quan ja havíem entès que l'exèrcit havia après que, allò que ha de fer un militar professional és callar, ens trobem amb les declaracions de Domínguez Buj. Aquestes han provocat, fins i tot, que un dels diaris més importants del món, The Washington Post --amb forta influència dins del lobby militar nord-americà-- hagi parlat de la "inestabilitat institucional" que representen aquestes declaracions.
Diferents col·lectius professionals de l'exèrcit pensen que les declaracions de Domínguez Buj poden fer molt mal a la seva imatge internacional"
Tot això ha vingut acompanyat per una intervenció encara més estrambòtica: la del general Rafael Comas. Igual que Ignacio Wert, a Comas se li ha acudit que allò millor per a espanyolizar "tots els espanyols" és tornar a posar el servei militar obligatori, posant l'exemple que a Noruega s'ha imposat el servei militar obligatori a totes les dones.

És una evidència, doncs, que el govern de Rajoy s'està descomposant i que aquest és ja incapaç de controlar un dels eixos més importants de la institució de l'Estat, l'estament militar, que tots crèiem que havia canviat degut a la nova formació amb que compta, a les noves generacions que té i a la seva participació en els organismes internacionals i operacions de pau.

Diferents col·lectius professionals de l'exèrcit, de la marina i de l'aviació espanyols han fet arribar als seus comandaments directes la seva opinió: creuen inoportunes aquestes declaracions i pensen que això els pot fer molt mal en la seva imatge internacional.Analistes del CEEC

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat