Indica publicitat
Dilluns, 1 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 d'octubre del 2013 | 15:59
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

AQPE: certificació global dels enginyers

Les carreres d'enginyeria són estudis universitaris, que requereixen de molt d'esforç i dedicació, per a la majoria d'estudiants que les cursen. Un cop acabades, suposen un reconeixement i un prestigi per al recent titulat, envers la societat.

Però, a mesura que passen els anys, i el titulat esdevé un professional de l'enginyeria amb experiència, no hi ha, millor dit, no hi havia cap certificació, a Catalunya, que reconeixés l'avenç i el valor afegit proporcionat per l'experiència en el desenvolupament de la professió i la formació post-universitària atresorada pel professional.

A d'altres països, això no passa. En el món anglosaxó, existeixen els models de qualificació més consolidats i acceptats. Basats en l'ISO 17024 de certificació de persones, els procediments de certificació de la competència professional en enginyeria són un reconeixement, una acreditació del nivell d'un candidat que es basa en el seu nivell acadèmic, la seva experiència professional, la seva formació post-universitària i les seves habilitats i competències professionals.

Al nostre país, fins fa ben poc això no existia. L'AQPE, l'Agència de Qualificació dels Professionals de l'Enginyeria, és un projecte, una iniciativa que acaba d'arrencar i que té com a principal objectiu el de reconèixer i acreditar el nivell dels professionals catalans del món de l'enginyeria. Un certificat que facilitarà la mobilitat internacional dels professionals catalans de l'enginyeria, sobretot a nivell europeu, amb l'avantatge que aquest fet significa en un moment tan complicat com l'actual, propiciat per la convergència i el reconeixement mutu entre els diferents models de certificació de la professió.
L'AQPE és una eina per facilitar la sortida i l'ocupació dels enginyers catalans"
L'AQPE classifica el professional de l'enginyeria en 5 categories (Member, Professional, Senior, Senior-Fellow i Life-Fellow) en funció dels anys d'experiència professional. A aquesta categoria se li dóna un valor numèric (d'1 a 9) en funció de la formació acadèmica, l'experiència professional i la formació continuada.

L'AQPE és un important pas endavant per als professionals, per a l'enginyeria catalana i per al país. Un mecanisme per certificar el veritable nivell d'un enginyer a Catalunya, però també, a nivell europeu i a altres indrets del món (Canadà, Austràlia…). Una eina per facilitar la sortida i l'ocupació dels enginyers catalans, aquí i en qualsevol país del món. Una manera també de fer valer una formació acadèmica, una experiència professional i una formació continuada al llarg de molts anys. Una excel·lent iniciativa, que comportarà molt bones notícies per als enginyers, les empreses d'enginyeria i el país en la seva globalitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat