Indica publicitat
Dilluns, 6 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 31 de maig del 2011 | 15:52
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El GPS europeu, més a prop

El sistema de navegació per satèl·lit europeu, l'anomenat sistema Galileu, ja té data de posada en marxa. El proper 20 d'octubre, segons ha anunciat la Comissió Europea, es llançaran els dos primers satèl·lits de la constel·lació que ha de formar el Galileu, des del port espacial de Kourou, situat a la Guaiana Francesa.

El programa Galileu té com a màxim responsable l'enginyer Xavier Benedicto

La posada en òrbita dels dos primers satèl·lits serà el punt de sortida d'un dels projectes científics, innovadors i tecnològics de més pes que s'hagin abordat mai al continent europeu. Al capdavant d'aquest transcendental projecte hi ha un català, l'enginyer de telecomunicació Xavier Benedicto. Ara fa més d'un any, Xavier Benedicto, com a màxim responsable del programa Galileu de l'Agència Espacial Europea (ESA), en una visita al nostre país, va explicar, en una jornada organitzada per la Fundació Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), tots els punts forts, els avantatges, els beneficis i les potencialitats associades al sistema europeu de navegació per satèl·lit: el denominat sistema Galileu.
L'enginyer català va parlar d'un sistema de navegació molt més precís i fiable que el seu homòleg nord-americà, el conegut GPS, contra el qual competirà. I més enllà d'aquest fet, va ressaltar la gran quantitat d'aplicacions i serveis que es podrien desenvolupar gràcies al Galileu. Benedicto va referir-se, entre d'altres, a la conducció de vehicles sense conductor, a la gestió de flotes, a transaccions financeres, a aplicacions científiques de precisió màxima de l'ordre dels centímetres o a serveis de control del trànsit aeri i de rescat de persones.

El sistema de navegació europeu serà una de les grans oportunitats del continent i del nostre país, com molt bé va dir en Xavier Benedicto en la seva estada a Barcelona. Un projecte que permetrà que Europa competeixi en un sector, com l'espacial, que està en creixement, tot generant riquesa a través de totes aquelles empreses que inverteixin i tractin d'aprofitar-lo per crear aplicacions i serveis que permetin millorar el benestar i la qualitat de vida dels seus usuaris i usuàries. És aquí on les empreses catalanes de l'àmbit de la tecnologia també hi poden dir la seva i no deixar passar el tren. Serà un repte per a les grans, però també per a les pimes que vulguin aprofitar-ne els avantatges i treure'n partit. Cal preparar-se i aprofitar l'oportunitat que representarà el sistema de navegació europeu, en un sector creixent i que s'estima que, en 15 o 20 anys, els ingressos que generi sobrepassin els 300.000 milions d'euros en relació a les aplicacions i serveis de navegació que s'oferiran a través d'ell.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
El futur GPS europeu arrenca
Crònica · Tecnologia i país
El Galileu: una oportunitat per a Europa i també per a Catalunya
Crònica · Tecnologia i país
Galileu: una oportunitat per a Catalunya
Indica publicitat