Indica publicitat
Divendres, 3 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de desembre del 2013 | 17:49
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Els principals reptes TIC del 2014

Estem a punt de cloure un any que, a nivell de país, marcarà un abans i un després per a Catalunya. Podríem definir-lo com un autèntic "Any Zero". Això, però, sgnifica que l'any vinent a d'ésser un any decisiu, apassionant per tot allò que ens depararà.

Dit això, la tecnologia també té molt dir, molt a expressar aquest proper any 2014, que encetarem en unes hores. D'entre tots aquests reptes, n'hi ha uns quants, que és important tenir-los ben presents.

Un: La recuperació i potenciació de la nostra economia. La tecnologia com a catalitzador, com a palanca imprescindible que ha de contribuir a què tots els sectors productius del país vagin a més i donin creixement a l'economia catalana. La tecnologia aplicada a la indústria i a l'empresa en general és sinònim de més competitivitat i de més productivitat per a les empreses que aposten, d'una manera clara i decidida, per ella. Cal que les nostres institucions i sectors privats ho tinguin ben clar i treballin amb aquest propòsit.

Dos: El Mobile World Congress (MWC). Aquest congrés i la capitalitat que Barcelona posseeix pel que fa a l'àmbit de la telefonia i la tecnologia associada al món de la mobilitat és un esdeveniment que situa Barcelona com una referència en tot aquest sector tecnològic. Cada any, la celebració del MWC és un repte per a la capital catalana. Enguany, tornarà a ser-ho. Cal fer-ho bé i despertar l'interès de tot el món en el sector de la telefonia, Barcelona i Catalunya, en el seu conjunt.
La consulta. Un acte democràtic, col·lectiu i de país que pot fer canviar el rumb. La tecnologia no pot quedar-ne al marge"
Tres: El procés de desenvolupament de les ciutats pel que fa al concepte "Smart City". I hi afegiria també l'internet de les coses. 2014 ha de ser un any d'apuntalament tecnològic en relació a les ciutats intel.ligents. Cal passar de la teoria, a la pràctica. Cal començar a fer visible el concepte "smart" a les nostres ciutats. Marcar l'estratègia, prioritzar els diferents aspectes i fer realitat els més clars i senzills, ha de ser un dels objectius del proper any.

Quatre: La consolidació del canvi de model TIC impulsat per la Generalitat de Catalunya en relació a tots els seus usuaris, departaments, entitats i organismes. Els Diàlegs Competitius foren l'instrument que van permetre aquest canvi de model i que van fer possible l'adjudicació dels diferents contractes a diferents empreses licitadores, a finals de 2012. Passat 2013, que ha estat l'any del procés de transició, el 2014 ha de ser l'any de la consolidació i de la implantació del model, per tal de començar a veure'n els avantatges i els beneficis.

Cinc: Emprenedoria, innovació i recerca. Potenciació de l'emprenedoria i de la recerca a Catalunya. Si volem ésser un país capdavanter, amb oportunitats i futur, cal posar fàcil als emprenedors el tirar endavant els seus projectes i cal dotar de més recursos la recerca científica.

Sis: La consulta. Un acte democràtic, col·lectiu i de país que pot fer canviar el rumb del nostre país. La tecnologia no pot quedar-ne al marge. És més, ha de ser un dels actors, amb un paper rellevant. La tecnologia mitjançant la votació electrònica ha de permetre que molts ciutadans i ciutadanes d'aquest país, visquin a Catalunya o a l'estranger, puguin expressar la seva opinió, puguin fer sentir la seva veu envers quin ha de ser l'estatus polític de Catalunya. En molts països és ja una realitat i hi ha moltes empreses que ho tenen per la mà. Entre elles una de catalana, com és el cas de Scytl.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat