Indica publicitat
Divendres, 22 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de febrer del 2014 | 14:40
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Galàxia TIC

Podríem dir que aquesta setmana, que estem vivint, és la setmana tecnològica de l'any per excel·lència. El Mobile World Congress (MWC), el congrés mundial del món mòbil copa la majoria de portades i notícies dels nostres mitjans de comunicació, aquests dies. Barcelona esdevé la capital mundial de la mobilitat i les noves tecnologies. 

Dit això, cal dir, amb tota la fermesa i rotunditat, que afortunadament Barcelona i, per extensió, Catalunya tenen moltes altres potencialitats, en termes tecnològics, que el MWC. Aquest és, òbviament, la punta de l'iceberg, la cirereta –molt cobejada per tothom-- del pastís, la màxima expressió, però el país aglutina, conjumina moltes altres expressions tecnològiques que potencien el caràcter tecnològic de la ciutat i el país.

El sincrotró Alba o el supercomputador MareNostrum del Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC) són dues grans infraestructures científiques i tecnològiques de primer ordre que atresora el país. Però també cal destacar la gran feina feta per centres de recerca i innovació com és el cas de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) o el Centre de Regulació Genòmica (CRG) que, a la vegada, són referents i han estat reconeguts i premiats. Sense que això tapi la tasca que fan molts altres centres i parcs tecnològics del país que treballen, principalment, plegats i formen la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT).

A banda d'infraestructures i centres de recerca i transferència tecnològica, Catalunya disposa també d'universitats potents i reconegudes en l'àmbit de les TIC. És el cas, per exemple, de la Politècnica de Catalunya, premi Campus d'Excel.lència Internacional (CEI) des del 2009. I no voldria oblidar-me de les escoles de negoci com l'IESE o ESADE que, any rere any, atreuen molts estudiants estrangers cap al país, per la seva qualitat en els diferents programes que imparteixen.

Dins del sector de les TIC també és molt significativa la feina constant que fan les organitzacions i les entitats de la societat civil catalana per tal de potenciar el sector tecnològic a Catalunya. El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), la fundació Barcelona Digital Centre Tecnològic (BDigital) o el Cercle per al Coneixement dins de la Societat Economica Barcelona d'Amics del País (SEBAP). Així, com la feina feta des de les administracions públiques. Les accions, els projectes i les iniciatives desenvolupades i tirades endavant pels ajuntaments, però també pel govern català des de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) o organismes com el CESICAT o ACC1Ó.

El sector TIC català és molt ampli, una clara i evident galàxia TIC, pels elements que aixopluga. Els seus professionals, els seus emprenedors, les petites i mitjanes empreses que el formen, així com l'impuls i la força que donen les grans multinacionals presents a Catalunya, també contribueixen, diàriament, al creixement d'aquest, al seu potenciament per tal d'erigir-lo com un sector fonamental de l'economia del país.

De ben segur que m'he oblidat d'alguna entitat, organisme, infraestructura que aporta molt al TIC català. Em disculpo per avançat. No obstant això, el que vull expressar, mitjançant aquest aticle, és la riquesa del TIC català, les seves potencialitats i capacitats. Un sector important, hores d'ara, però que ha d'esdevenir cabdal, central per a l'economia del país en el futur que ens espera. Un autèntic sector tractor, que doti a la resta de sectors productius catalans, de més eficiència, competitivitat i productivitat, per tal d'impulsar i propulsar amb més força l'economia del país. Bon MWC!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat