Indica publicitat
Dimarts, 4 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de juny del 2013 | 17:02
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

La 4G ja és a Catalunya

Barcelona és la capital mundial del mòbil. Centre i referent pel que fa a aquesta indústria. El catalitzador d'aquest fet fou el poder aplegar la celebració de l'esdeveniment més important d'aquest sector: el Mobile World Congress (MWC). A partir d'aquí, noves iniciatives i el potenciament del sector local han permès arribar fins on som en aquests moments.

Arribats fins aquí, no vol dir que tot estigui fet. Encara ens queden moltes coses per fer. I una d'aquestes, és molt important. Es tracta de les infraestructures. Són moltes les veus que reivindiquen que cal una millora en aquest transcendental aspecte pel món del mòbil. Val a dir, però, que s'estan fent accions en aquesta línia de potenciar i millorar les infraestructures de telefonia mòbil i internet en el nostre país.

La darrera és molt recent i corresponent a la posada en marxa, per part de l'operadora Vodafone, de la tecnologia 4G, una nova tecnologia per a la transmissió de dades i les comunicacions de veu a través d'aparells mòbils, smartphones… Concretament, i tal i com diu la Viquièdia, en telecomunicacions, 4G són les sigles utilitzades per referir-se a la quarta generació de tecnologies de telefonia mòbil. És el successor de les tecnologies 2G i 3G. La 4G està basada completament en un protocol IP, d'internet. Aquesta tecnologia pot ser utilitzada per mòdems sense fil, mòbils intel·ligents i altres dispositius mòbils.
Barcelona és referent en aquest camp i ha d'ésser pionera en tots els projectes que existeixin en aquest sector"
Fa un parell de setmanes que Vodafone ofereix als seus clients aquest tipus de tecnologia, a la capital catalana. És la pionera, la primera operadora en fer aquest pas. Les altres que operen a Catalunya, tenen previst oferir aviat també aquesta nova tecnologia als seus clients. Però que suposa el 4G? Quins són els seus avantatges, respecte a les tecnologies actuals? La principal diferència amb les generacions predecessores és la capacitat per proveir velocitats d'accés majors de 100 Mbit/s en moviment i 1 Gbit/s en repòs, mantenint una qualitat de servei (QoS) de punta a punta d'alta seguretat que permet oferir serveis de qualsevol classe en qualsevol moment, en qualsevol lloc, amb el mínim cost possible.

La tecnologia 4G ja funciona a molts països occidentals. Al Japó i Suècia, per exemple, ja fa una pila d'anys que les operadores que donen servei allà, disposen i ofereixen als seus clients aquesta nova tecnologia. En el cas del país nipó, l'empresa NTT DoCoMo va ser la primera a fer experiments amb les tecnologies de quarta generació. La companyia va llançar els primers serveis 4G basats en tecnologia LTE el desembre de 2010 a Tòquio, Nagoya i Osaka.

Barcelona és el centre de la telefonia mòbil. Referent en aquest camp i, com a tal, ha d'ésser pionera en tots els projectes i les iniciatives que existeixin en aquest sector. Per tant, és fonamental que també estigui a l'última pel que fa a les infraestructures que proporcionen aquests serveis. Amb l'arribada de la 4G, és innegable que s'ha fet un pas endavant de gran magnitud. Cal continuar treballant i millorant no només les infraestructures, que són els fonaments d'aquest edifci, sinó que també en la resta d'aspectes: empreses, iniciatives, mercat, etcètera.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat