Indica publicitat
Dimarts, 7 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de gener del 2012 | 13:51
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Punt d'inflexió per a les TIC el 2012?

El 2011, el sector de les tecnologies de la informació no va ésser l'excepció que confirma la regla. De la mateixa manera que passà en molts altres sectors les TIC patiren una caiguda en el seu volum de mercat generat.

Sembla ésser però que el 2012 les coses poden ésser força diferents per al sector, car podria recuperar-se de la caiguda i començar a créixer. L'estimació de creixement se situa al voltant del 0,2%. Un valor baix però simptomàtic ja que marca un punt d'inflexió.

Aquesta és la principal conclusió a la que arriba un informe de la consultora IDC. No obstant això, no tots els segments que conformen el sector tindran un comportament més o menys similar. Per exemple, les expectatives per al mercat de serveis TI i per al del programari apunten a un creixement del 1,8% i l'1%, respectivament, mentre que la previsió per al mercat del maquinari revela una caiguda del 0,4%. Segons apunta IDC en el seu informe, durant el proper any es consolidaran el que serà una nova tipologia de serveis, amb l'afegitó que aquests marcaran el consum de la pròxima dècada.

D'altra banda, la consultora també fa esment en les seves prediccions que el salt digital dut a terme pels consumidors ha vingut acompanyat d'una creixent mobilitat, d'una major ubiqüitat d'accés a internet i d'un gran desenvolupament en la usabilitat, el que propicia una nova generació de serveis de consum.

Aquestes dades són importants, ja que evidencien que potser ens trobem al final del túnel. La llarga i negra nit que ha suposat la crisi pot esvair-se. Esperem que sigui així. De moment però són un bri d'esperança i d'il•lusió. Un canvi que ens ha de permetre fer un gir en la nostra mentalitat i afrontar els propers dies, l'any que acabem d'encetar, d'una manera més optimista.

El sector de la tecnologia ha d'esdevenir la punta de llança de l'economia del nostre país. Ha d'erigir-se com un dels seus principals motors. El sector de les TIC, conjuntament amb la recerca, la innovació i l'economia del coneixement i el valor afegit han de ser els elements estratègics que reactivin la nostra economia i, d'aquesta manera, puguem sortir de la crisi econòmica. A més a més, no tenim cap altra alternativa. Aquest sector ha de ser el referent i estirar del carro. Sense aquest, no serà possible: ha d'ésser el mascaró de proa de l'economia del país, el nou motor que impulsi l'economia catalana i que la tregui de l'atzucac en el qual es troba. El nostre futur (present) en depèn. Empreses, universitats, institucions,  administracions i el conjunt de la societat ho ha de tenir ben present. Com dèiem abans, no hi ha alternativa. Per tant, la dada és molt important, perquè evidencia que ens podem trobar en el punt d'inflexió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat