Indica publicitat
Divendres, 3 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de març del 2011 | 16:55
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Viquipèdia: un projecte amb molt de futur!

La Viquipèdia, l'edició en català de la wikipedia, arriba als deu anys amb més de tres-cents mil articles, xifra que la situa al grup de les viquipèdies capdavanteres al món.

Viquipèdia

L'enciclopèdia de referència a la xarxa d'Internet, la Viquipèdia, va néixer durant el mes de març de l'any 2001, i va ser la primera edició en presentar articles en una llengua diferent a l'anglesa. Durant el primer any de vida, la Viquipèdia va incorporar sis articles. Avui, ja en té més de tres-cents mil. Una xifra que la situa en el grup de les viquipèdies capdavanteres al món, al costat de l'anglesa, l'alemanya, la francesa o la castellana. Una posició que diu molt a favor d'aquesta enciclopèdia catalana, tenint en compte la força de la nostra llengua en termes demogràfics, que situa la llengua catalana en la posició vuitanta-quatrena del món en nombre de parlants.

La Viquipèdia, durant tot el seu recorregut, ha rebut diferents premis i reconeixements com a conseqüència, entre d'altres, de la seva qualitat, el seu rigor, la seva quantitat d'articles en relació al pes demogràfic de la llengua catalana o la seva seguretat. Per exemple, la Viquipèdia és la més segura de totes les versions de la primera enciclopèdia mundial de la xarxa o, ara fa uns mesos, el Museu Britànic va atorgar-li dos premis als millors articles de qualitat sobre obres de la seva col·lecció, com són els articles dedicats al dibuix l'Epifania, de Miquel Àngel, i als Bronzes de Benín. Això, cal afegir-ho al fet que aquesta enciclopèdia on-line lidera el rànquing d'articles de qualitat d'un conjunt de 272 llengües i que atresora 322 articles de qualitat reconeguda.

Aquesta setmana, però, és molt rellevant per a l'enciclopèdia. La Viquipèdia fa 10 anys d'ençà del seu naixement. Per celebrar-ho s'ha preparat un acte per al proper dia 19 de març. A banda de l'acte per commemorar el desè aniversari, també es celebrarà una exposició on s'informarà què és, com funciona, com s'estructura i quin és el pla de futur de l'enciclopèdia. Arreu del país, durant tota la setmana, cal esmentar que es faran actes, commemoracions, activitats per celebrar l'aparició d'aquesta eina cultural-tecnològica. És destacable l'activitat que es durà a terme en l'indret més allunyat de la nostra àrea lingüística: l'Alguer, on s'ha previst l'organització d'un concurs de fotografia. D'altra banda, també cal dir que a les seus de l'UOC s'han organitzat unes jornades temàtiques per avui mateix.

La Viquipèdia en català és un projecte cultural, de coneixement, d'estudi de tots els àmbits però amb una forta i potent base tecnològica, que és on es sustenta i sense la qual no té raó d'ésser: Internet. Una combinació tecnològica i de cultura que ha permès, o dit d'una manera millor, que està fent possible que siguem una referència al món per una excel·lència, un rigor i una qualitat, aconseguit d'una manera àmpliament col·lectiva. Un exemple a seguir per a d'altres projectes i iniciatives que podem i hem d'endegar. Viquipèdia: per molts anys més!Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat