Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de setembre del 2013 | 17:05
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Xarxes socials i #ViaCatalana

La Via Catalana, la cadena humana de 400 km que va unir el nord amb el sud del Principat de Catalunya durant la Diada, fou un èxit sense precedents. Una acció històrica de la societat civil d'aquest país que va mobilitzar més de 1,6 milions de catalans i catalanes.

L'aplicació oficial de la Via Catalana.

La clau de l'èxit cal trobar-la, a banda de la implicació de la gent, en l'organització que la liderava, l'ANC. Però més concretament en els voluntaris i en tot el procés de logística associat a la iniciativa. Arribats aquí, és evident que les noves tecnologies van tenir un pes molt significatiu per tal que l'esdeveniment anés d'allò més bé.

Em refereixo al web i a l'aplicació per a telèfons intel·ligents, especialment ideats per l'ANC per a l'acte i per tal de facilitar que la gent s'inscriguís i tingués tota la informació necessària per ser al lloc exacte l'11S a les 17:14h. Però no només fou el web i l'app, la feina que s'ha fet a les xarxes socials també ha estat fonamental. L'equip 2.0 de l'ANC ha funcionat a les mil meravelles i ha permès fer arribar el missatge de la Via Catalana d'ençà del dia que l'ANC va decidir tirar endavant aquest gran repte que era la confecció de la Via Catalana.

El hashtag #ViaCatalana ha fet bullir el Twitter, la xarxa de microblogging de referència, durant molts dies. S'ha convertit en l'autèntic altaveu per fer arribar les notícies, els anuncis, els comentaris, les novetats i tot allò relacionat amb la Via a la ciutadania, al conjunt dels catalans i les catalanes.

No sabrem mai què hagués passat, quin hagués estat el resultat de la Via sense les noves tecnologies. Tampoc vull teoritzar al respecte. El que és innegable és la forta presència que ha tingut la Via a les xarxes i, per tant, l'impacte, la repercussió positiva –vist el resultat- que ha suposat en el projecte.

I no voldria acabar l'article sense fer esment a la polèmica sorgida en relació a l'etiqueta #ViaCatalana a la xarxa social Twitter, el mateix dia de la Diada. Twitter ja va aclarir al seu bloc que una etiqueta esdevé tema dominant quan de, cop i volta, hi ha molts usuaris que la utilitzen en un interval de temps molt curt. I l'etiqueta #ViaCatalana, ja feia molts dies que circulava i que es feia servir molt. D'aquí que, per la Diada, no esdevingués trending topic o tema dominant. En cap cas, cal atribuir-ho al fet que no s'utilitzés. Ben al contrari, es va usar i molt.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Crònica · Tecnologia i país
"Cryptolocker": segrest de dades
Crònica · Tecnologia i país
Da Vinci: cirurgia robòtica a Catalunya
Indica publicitat