Indica publicitat
Divendres, 3 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de setembre del 2016 | 13:01
La fotografia · Política catalana

President Puigdemont: "Tenim el deure moral de buscar solucions i la solució és tenir un Estat"

El cap de l'Executiu  ha superat la qüestió de confiança del Parlament amb 72 vots a favor, dos més dels que va rebre en la seva investidura. Puigdemont després de superar- la ha afirmat que "davant l'incompliment reiterat de l'Estat de les seves obligacions, tenim el deure moral, per defensar els catalans, de buscar solucions, i aquesta solució és tenir un Estat".

"Tenim un Estat a la contra, i ja ens toca tenir un Estat a favor, per a tots i cadascun dels catalans", ha continuat dient el president. I ha afegit "hem de tenir les eines per poder governar-nos nosaltres mateixos i ser responsables finalment de tot allò que li exigim a l'Estat i que ell ha dimitit ostensiblement de fer-ho". Carles Puigdemont ha superat la qüestió de confiança del Parlament amb 72 vots a favor, dos més dels que va rebre en la sessió d'investidura.

El cap de l'Executiu, en resposta al grup parlamentari de Junts pel Sí, ha fixat com un desafiament que "l'Estat català sigui el de tots els catalans, fins i tot per a aquella gent que legítimament no considera aquest projecte interessant".

Pel president "som en el tram final d'un repte molt difícil i molt inevitable, que per responsabilitat no podem ni volem defugir" i ha afegit que "el compromís del Govern és anar fins al final, fer-ho bé i fer-ho amb la confiança de tothom". "Farem un país nou entre tots, sense exclusions ni apriorismes partidaris", ha insistit, i ha fet una crida a "fer política de veritat" i a establir "una cadena de confiances", que és "imprescindible perquè això acabi bé".

En resposta al grup parlamentari de la CUP, el president Puigdemont ha instat a "anar el més units possible i a deixar les legítimes posicions partidàries i la defensa de models de societat segurament contraposats" per poder organitzar el referèndum. "O ens posem bé les piles i no ens desviem ni un gram de l'encàrrec dels ciutadans o no ens en sortirem", ha advertit Carles Puigdemont. I ha reblat:"tindrem molts obstacles fora, no n'afegim a dins".

El cap de l'Executiu també ha deixat clar que el referèndum que es convocarà l'any vinent a Catalunya "no serà il·legal", perquè "serà legal com tot el que decidirem en aquest país". "No hi haurà res que decidim que no passi per aquest Parlament, escollit lliurement, i després no se sotmeti al veredicte de les urnes", ha subratllat.

Pressupostos de la majoria

En resposta a la diputada de la CUP, el president ha reiterat la voluntat del Govern de negociar els pressupostos i ha assegurat que "no demanem una carta blanca per pressionar", sinó "una carta blanca per parlar clar". "Uns pressupostos no tramitats són uns pressupostos rebutjats i uns pressupostos esbudellats en el tràmit parlamentari són inviables, equivalen a no tenir els pressupostos que fan possible l'aplicació del programa de Govern que aquest Parlament va aprovar i que continua vigent", ha reblat.

En aquest sentit, el cap de l'Executiu ha retret a la CUP la seva actitud en el debat pressupostari i ha destacat que "la voluntat de negociar es demostra permetent la tramitació dels pressupostos i permetent que es debatin i, si convé, s'incorporin les esmenes".

"Tenim voluntat d'acceptar les aportacions dels grups que vulguin millorar els pressupostos", ha subratllat Puigdemont, que "han de ser possibles, viables i útils, uns pressupostos de la majoria""Amb minories no s'omplen les urnes", ha avisat, sinó que són les"classes centrals del país", les que s'han manifestat any rere any als carrers, aquelles que "un dia ompliran les urnes".

En aquest sentit ha afegit que "la democràcia es fa amb l'agregació de molta gent" i ha continuat dient que "per culminar la legislatura hem de ser fidels al programa del Govern aprovat per aquest Parlament, que és el de JxSí, perquè és el que va votar la gent".

"A l'Estat espanyol no li importa la gent"

En resposta al grup parlamentari popular, el president ha deixat clar que "jo faig política per a tots els catalans""la nostra obsessió és protegir i defensar els interessos dels catalans". Una actitud que ha contraposat amb la del Govern espanyol, al qual "no li importa la gent", com demostra el retard de tres anys de la revisió del sistema de finançament.

Així, el cap del Govern ha recordat que "Catalunya és la tercera comunitat que més recursos genera i la penúltima en recursos reals rebuts, i que, des del 1986, "el 8% de la riquesa total del país se'n va fora cada any i no torna""aquests recursos que marxen i no tornen equivalen a tota la despesa en salut, ensenyament i benestar i família d'aquest Govern". Per això, ha criticat que "el Govern espanyol toleri i fomenti aquest tipus de desigualtats".

Com a mostra d'aquest tracte injust, el president ha volgut destacar també el fet que el Govern de la Generalitat hagi hagut de pagar "1.900 milions d'euros en  interessos entre el 2012 i el 2015" pels diners que l'Estat espanyol li ha deixat a través del FLA, i que "són diners dels catalans" i "representen set vegades el Pla de xoc social" de l'Executiu català.

Finalment el president ha lloat la capacitat d'arribar a acords que hi ha al sistema polític català "que fa un contrast clamorós amb el sistema espanyol, que està a punt de fer un ridícul monumental".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat