Indica publicitat
Diumenge, 28 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de d'octubre del 2011 | 18:16
La fotografia · Política

I per fi, un Congrés tranquil

Esquerra acaba amb la dinàmica caïnita dels darrers anys, recupera l'autoestima, i culmina un relleu sense trencadisses amb la proclamació d'Oriol Junqueras com a president del partit.

Passant el testimoni
El tàndem Puigcercós-Ridao va deixar pas oficialment a la nova direcció formada per Junqueras i Rovira (Foto: ERC)

Dissabte plàcid per a ERC i la nova direcció. Amb una història recent marcada per les lluites fratricides, la formació ha culminat al Congrés que el partit ha celebrat a Girona un relleu exemplar en què Joan Puigcercós ha cedit les regnes de la formació a Oriol Junqueras. Un relleu que -si bé l'eurodiputat no s'ha hagut d'enfrontar amb cap altre candidat- va comptar amb la pertinent dosi de disputa política amb l'elecció del cap de llista a Madrid –en què Bosch, el candidat de Junqueras, es va imposar a un Ridao que, per les paraules d'aquest dissabte, no posarà pals a les rodes- i que ha retornat una part de la il·lusió que la militància i l'entorn republicà havia perdut els darrers anys.

Oriol Junqueras ha estat capaç de relligar i fer recuperar l'autoestima al partit. Ara caldrà veure si, a més de bon orador, és un bon president d'Esquerra i un candidat de garanties pels comicis que, previsiblement, se celebraran el 2014.

El dissabte tranquil

En la seva proclamació oficial com a president, Oriol Junqueras s'ha estrenat amb un discurs que ha recuperat el punt d'èpica que el partit havia perdut amb els seus set anys de gestió de govern. L'eurodiputat ha recordat a dos dirigents republicans recentment traspassats, Víctor Torres i Heribert Barrera, dos exemples del "sacrifici" que caldrà que facin els catalans per aconseguir els objectius de llibertat i justícia social.

"Necessitem sumar, ser molts. Aspirem legítimament a ser una força hegemònica d'aquest país", ha exclamat Junqueras. El nou president republicà s'ha mostrat disposat a estendre la mà a tothom que vulgui col·laborar amb el projecte i ha demanat que en els propers anys es destini més temps a convèncer aquells que encara no estan convençuts "enlloc de convèncer a aquells que ja estan convençuts", com ha passat els darrers anys.

Les referències històriques han estat constants en el discurs del nou president: "per molts la victòria que avui anhelem va ser impossible. Però nosaltres sí que podem guanyar. I podem assolir la llibertat i la justícia social per al país".

"No ens deixarem intimidar per un mal resultat electoral"

Junqueras ha reflexionat sobre el futur més immediat del partit, les eleccions generals del proper 20 de novembre. I s'ha mostrat contundent en què ERC "no es deixarà intimidar per un mal resultat electoral". La voluntat del nou màxim dirigent d'Esquerra és "fer el millor resultat possible", perquè el projecte que aquest dissabte s'inicia necessita de "tots els altaveus i totes les plataformes possibles".

La nova secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha afirmat en el seu primer discurs en el càrrec que la nova direcció assumeix el compromís d'engegar en el proper Consell Nacional del partit el debat entorn a la recuperació de les sigles del partit. "Han quedat aprovades sis esmenes que demanen la recuperació de les sigles. Unes sigles que defineixen la base ideològica del partit", ha sentenciat.

Rovira també ha negat l'hipotètic "gir a la dreta" que s'ha especulat amb l'arribada de la nova direcció. "Com ha dit Joan Tardà, si hem fet un gir deu ser de 360 graus, perquè seguim estant on estàvem", ha insistit. La nova secretària general també ha valorat molt positivament la combinació de renovació i experiència de la nova executiva del partit.

La resta de partits, representats al Congrés
El Congrés d'ERC ha tingut presència de molts altres partits i associacions culturals, econòmiques i socials del país. Des del secretari general adjunt de CiU, Oriol Pujol, fins al president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, passant per moltes altres personalitats polítiques, com l'alcalde de Girona, el convergent Carles Puigdemont. Els que més aplaudiments s'han endut han estat d'altres. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha fet aixecar els més de 1.600 assistents al Congrés de les seves cadires, i també s'ha emportat una forta ovació el representant de l'esquerra abertzale, Niko Morena.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat