Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de febrer del 2011 | 19:07
La fotografia · Societat civil

Barcelona ofereix l'espai de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch per acollir els actes de la Diada Nacional

82 anys després de ser enderrocades, i nou després que es plantegés per primera vegada la seva possible restitució, aquesta escultura, símbol de la catalanitat, ha quedat formalment inaugurada.

Inauguració de les Quatre Columnes

Barcelona · El president de la Generalitat, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, han participat aquest diumenge en l'acte de restitució de les "Quatre Columnes" de Puig i Cadafalch, a Montjuïc.

El membre fundador de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals, Enric Padrosa, impulsor de la restitució de les 'Quatre Colmnes', ha fet un crit en favor de la unitat dels catalans que “comparteixen objectius”. “Els reptes que hem d'assolir són de tal naturalesa -ha afirmat- que o els afrontem tots junts o ara més que mai podrem no ser-hi a temps”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reflexionat sobre l'esperit d'aquelles persones que “en els moments més difícils per a Catalunya no es va rendir mai i volia anar endavant”, i ha repassat breument la trajectòria del país des del segle XVIII. En aquest sentit, Mas ha afirmat: “La història ha demostrat que ens poden manllevar moltes coses, però hi ha una cosa que no ens han pogut manllevar mai, que és la força de creure en nosaltres mateixos”.

En el seu parlament, Hereu ha ofert aquest nou espai per acollir els actes de celebració de la Diada Nacional, “pel seu nou simbolisme” i per ser “un marc col·lectiu digne, democràtic i obert”.  Hereu ha afirmat: “Una dictadura va enderrocar aquestes columnes, però no va derruir la voluntat i el sentiment d'aquells que les van aixecar. Ara amb voluntat i sentiment renovats un país democràticament consolidat les han restituït”.

82 anys després

Les 4 columnes, obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1919), emplaçades a Montjuïc on ara hi ha la font lluminosa de Carles Buïgas, foren enderrocades l'any 1928 per ordre del General Miguel Primo de Rivera pel fet de constituir un signe de catalanitat.

La seva restitució suposa la culminació d'un llarg procés de debat i d'execució de l'obra que es remunta a l'any 1994, quan per primera vegada l'Ajuntament va aprovar una resolució per a la seva restitució sense acordar quin era el millor indret.

Anys després, ja el 2002,una campanya cívica impulsada des de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals va aconseguir les adhesions de personalitats rellevants de la política i la cultura com Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Ernest Benach, Gabriel Ferraté, Vicent Partal, Antoni Tàpies, Isabel-Clara Simó, perquè es consumés la restitució de les columnes de Puig i Cadafalch.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Imatges relacionades
Indica publicitat