Indica publicitat
Dimecres, 19 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de de maig del 2007 | 17:24
Notícia · Cultura

Una nova normativa europea posa en perill les colles de diables infantils


Les colles de diables i dimonis dels Països Catalans atemoreixen a grans i petits en milers de cercaviles i correfocs. Els petards, les espurnes, les banyes, les forques... Tota una indumentària per fer festa des de temps immemorials. Ara, però, en comptes de ser elles les que fan por, són aquestes colles les que es veuen amenaçades. El Parlament europeu va aprovar, el novembre de l’any passat, una nova normativa per regular el mercat europeu d’articles pirotècnics, amb l’objectiu de reduir el número d’accidents pel seu mal ús. De retruc, però, els exigents criteris que estableix la normativa poden comportar també la desaparició de les gairebé 100 colles de diables infantils que existeixen actualment. La nova normativa estableix que qui encengui petards de classe 1, la més inofensiva, com a mínim ha de tenir 12 anys, mentre que l'edat mínima per llançar petards de la classe 2 -de baixa perillositat i baix nivell de soroll- és de 16 anys. Les colles de diables catalanes -una especificitat arreu d'Europa i que, com a tal, la norma no ha contemplat- utilitzen carretilles de les classes 3, mentre que les colles infantils feien servir, després d'haver seguit un curset formatiu, carretilles de la classe 2.

Si la normativa s'aplica fil per randa, però, suposarà la desaparició de totes les colles infantils, formades per nens i nenes de menys de 12 anys i que, per tant, legalment no podran llençar ni una ceba. Segons el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Francesc Montoya, això provocaria que "la continuïtat dels diables grans es trobaria en perill", motiu pel qual s'està mobilitzant bona part dels grups de cultura popular del país.

La federació ha mantingut reunions amb el delegat del Govern de l'Estat a Catalunya, Joan Rangel, per negociar una excepció per a les colles de diables, possibilitant que la canalla de 10 anys ja pugui llençar petards de la classe 2. La nova llei europea permet que cada Estat reguli certes excepcions, punt on els diables catalans estan disposats a incidir, argumentant les estrictes normes que ja segueixen per evitar cap accident i que fins i tot les companyies asseguradores consideren que realitzen activitats de baix risc. És per aquest motiu que estan elaborant un document que explica el funcionament de les colles de diables infantils, que són "les primeres interessades en què ningú prengui mal", ja que l'objectiu d'encendre els petards és per fer festa i que tothom s'ho passi bé.

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya detecta en Rangel una voluntat de parlar sobre el tema i trobar-hi una solució satisfactòria. En cas contrari, la iniciació al món del foc festiu entre els infants dels Països Catalans no es podrà donar fins que siguin adolescents, una etapa en què molts ja no volen implicar-se en cap entitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat