Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 d'octubre del 2011 | 19:21
Notícia · Euskal Herria

Eguiguren: "Estic molt cabrejat perquè en aquest procés he trobat molt poca comprensió en el meu partit"

El president del PSE, gran lluitador per assolir la pau a Euskadi, critica durament al seu partit i al Lehendakari Patxi López pel paper que han jugat els socialistes bascos durant l'actual procés: "hem perdut l'oportunitat d'abanderar la pau".

El mateix partit, perfils diferents
Eguiguren no s'ha estat de criticar obertament el Lehendakari Patxi López pel seu paper en el procés de pau.

Polític rara avis"a Euskadi passo per espanyolista i a Espanya em qualifiquen de proetarra"-, Jesús Eguiguren parla sense embuts al analitzar la situació al País Basc, encara que això signifiqui guanyar-se antipaties, fins i tot, entre els companys de partit. Eguiguren, i ara que es comença a veure la llum al final del túnel ja es pot dir, és un dels grans responsables que Euskadi es dirigeixi, inexorablement, cap a la pau. Ja va participar activament en el darrer procés de pau i ho ha continuat fent en aquest.

En una entrevista a El Periódico, el dirigent del PSC mostra la seva satisfacció per l'actual escenari, tot i que lamenta que "alguns [el govern basc, del seu partit, i l'espanyol] ho han tingut davant del nas i no s'han adonat que era el moment de la pau". Eguiguren ha assegurat que "els socialistes hem perdut l'oportunitat d'abanderar la pau", fet que ha permès a Bildu capitalitzar-la.

I el principal responsable d'això, diu el dirigent, és el Lehendakari Patxi López. "A Euskadi la nostra missió era fer la pau. Ens van elegir per a això. I tot i la incomprensió, els problemes que hauria comportat a Madrid, i sabent que l'haurien posat a parir, el lehendakari s'hauria d'haver cremat, arriscat i jugat el tot pel tot". Eguiguren ha afegit,en aquest sentit: "Estic molt cabrejat perquè en aquest procés he trobat molt poca comprensió en el meu partit. Molta desconfiança i reticència al que pogués dir. M'he sentit limitat per poder explicar als nostres que el que volíem finalment ho teníem davant del nas. I he hagut de callar per no entrar en conflicte amb el lehendakari".

Sobre la Conferència, a la que va assistir, el líder ha assegurat que no "tenia grans expectatives", però "sabia que hi havia de ser" perquè "era un pas important en el camí de la pau". Al parer d'Eguiguren, en el document de conclusions de la Conferència "hi ha terminologia ja superada. Però Batasuna la necessitava perquè ETA fes el pas". En aquest sentit, el president del PSE ha afirmat que creu "inviable que ETA faci marxa enrere. La seva pròpia gent se li tiraria al damunt".

Recordant els orígens de l'actual escenari, marcats pel gir rotund de l'esquerra abertzale cap a vies pacífiques, Eguiguren recorda que "mentre s'explicava que Otegi estava al servei d'ETA, sabíem que Batasuna estava guanyant a les assemblees la seva renúncia al terrorisme". I ha afegit: "així l'hi vaig explicar al lehendakari. Però ningú no em va fer cas". Parlant d'Otegi, el dirigent ha assegurat que no entén "gaire bé per què és a la presó. La llei s'ha de complir, però es pot ser flexible. Estant allà dins s'està fent un capital polític superior al que tindria fora. Estem alimentant un mite", ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat