Indica publicitat
Dijous, 9 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de març del 2011 | 17:14
Notícia · Euskal Herria

Estrasburg torna a condemnar a Espanya per violar la llibertat d'expressió d'Otegi

El dirigent abertzale va acusar el rei de "cap dels torturadors" en una visita del monarca a Euskadi. És la segona condemna europea que rep l'estat en menys d'una setmana.

Arnaldo Otegi

Izaronews · El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat a Espanya per vulnerar el dret a la llibertat d'expressió d'Arnaldo Otegi, quan va ser condemnat a un any de presó per un delicte d'injúries al Rei per dir "responsable dels torturadors".

La sentència feta pública avui pel Tribunal Europeu de Drets Humans condemna a Espanya a pagar Otegi 20.000 euros per danys morals i els 3000 euros que suposen les costes del procediment.

La sentència afirma que "el fet que el rei no sigui responsable penalment, segons la Constitució, no impedeix per si mateix un debat lliure sobre els seus possibles responsabilitats institucionals i fins i tot simbòliques, al capdavant de l'Estat".

Després de ser condemnat pel Tribunal Suprem, Otegi va interposar recurs d'empara davant el Constitucional espanyol qui ho va rebutjar al·legant que la seva declaració suposava un "evident menyspreu" al rei espanyol i la monarquia "afectant el nucli últim de la seva dignitat". Segons aquella sentència, les declaracions del dirigent abertzale no es podien "considerar emparades per l'exercici de dret a la llibertat d'expressió".

Les acusacions per injúries al rei es remunten a febrer de 2003, quan en una roda de premsa Otegi li va dir "cap dels torturadors", amb motiu d'una visita del monarca a Euskadi i de les denúncies de tortures realitzades pel director del diari Egunkaria, Martxelo Otamendi, després del seu arrest.
Que el rei no sigui responsable penalment, segons la Constitució, no impedeix per si mateix un debat lliure
El Tribunal Superior de Justícia del País Basc va absoldre al març de 2005 al líder de Batasuna en considerar que afirmar que el rei és el "cap dels torturadors", que "empara la tortura" i "imposa el seu règim monàrquic" al poble basc "mitjançant la tortura i la violència" són declaracions "clarament ofensives, impròpies, injustes, oprobioses i alienes a la realitat", però "les restriccions a la llibertat d'expressió s'han d'aplicar amb un esperit de tolerància, sobretot quan es tracta de crítica en matèria política".

A l'octubre del mateix any, el Tribunal Suprem va dictar sentència condemna el Otegi, a una pena d'un any de presó per injúries al Rei, i revocant la dictada pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

Acumulant condemnes

La sentència d'Estrasburg suposa la segona condemna europea que rep l'estat espanyol en menys d'una setmana. El passat 9 de març, el mateix Tribunal va condemnar a Espanya a indemnitzar amb 23.000 euros a Aritz Beristain, un ciutadà de Donostia detingut el 2002 per la seva presumpta implicació en accions de la Kale Borroka, per no investigar les tortures que va aquest hauria patit a mans de la Guàrdia Civil.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat