Indica publicitat
Divendres, 24 de gener del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de juliol del 2012 | 17:22
Notícia · Llengua

El 94% dels productes no respecten la llei d'etiquetatge catalana

Aquesta setmana s'han complert 2 anys de l'aprovació de la llei del Codi de Consum que obliga a etiquetar almenys en català les dades obligatòries dels productes i la Plataforma per la Llengua ha calculat que només un 6% dels productes venuts a Catalunya compleixen aquesta llei.

Barcelona · Aquesta setmana s'ha complert 2 anys des de l'aprovació de la Llei 22/2010 del Codi de Consum, que obliga a etiquetar també en català les dades obligatòries dels productes. La Plataforma per la Llengua ha publicat un estudi que valora el grau de compliment d'aquesta llei, i calcula que un percentatge altíssim d'empreses, el 94% (és a dir, 9 de cada 10 empreses), no la respecten.

Només un 6% dels productes venuts en supermercats i grans superfícies de distribució de Catalunya etiqueten d'acord amb la legislació vigent, una realitat que la mateixa plataforma ha denunciat com a boicot "en tota regla" i manca de respecte a les persones consumidores. La PxL ha donat noms de grans empreses com Danone, Nestlé, Coca-cola, Casa Tarradellas, Dani, Henkel, Gillette, Nutrexpa, Dodot, Aspirina, Philips, Durex o Fairy, que dos anys després de la llei no han fet cap pas per adaptar-se a la norma.

Tanmateix, la PxL també ha denunciat en un comuncat que Catalunya és, dins el context europeu, capdavantera en incompliments legals i de drets del consumidor en les informacions dels productes a l'etiquetatge. Totes les comunitats lingüístiques de la Unió Europea i de l'espai Schengen de les dimensions de la catalana tenen lleis que obliguen a etiquetar en les llengües respectives. Però el cas català és atípic per la lentitud del procés d'adaptació.

Per altra banda, la plataforma ha recordat que les lleis impositives del castellà, però, sí que es prenen en consideració per part d'aquestes mateixes empreses que incompleixen la norma que protegeix la llengua pròpia. "La situació és encara lluny de la plena normalitat, però no és completament negativa ja que la dada del 6% augmenta sensiblement si tenim en compte només els productes de marca blanca, on el grau d'acompliment de la llei és molt superior, al voltant del 40%, el doble que fa 8 anys" ha conclòs l'estudi de la PxL.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat