Indica publicitat
Diumenge, 25 d'agost del 2019
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 26 de abril del 2013 | 17:09
Notícia · Llengua

El català, a un pas de desaparèixer a l'Aragó

Aquesta setmana s'ha debatut a les Corts Aragoneses la Llei de Llengües de l'Aragó, una norma que passa a considerar la parla catalana i aragonesa com a present però sense oficialitat a la Comunitat Autònoma. Les esmenes en contra de la norma, de CHA, IU i PSOE, han estat desestimanes.

M. Folch · Aquesta setmana s'han rebutjat les esmenes a la revocació de la Ley de uso, protección y promoción de las lenguas propias de Aragón, una norma que, en ser aprovada, pretén tenir en consideració una única llengua oficial al territori, el castellà, i eliminar-ne l'oficialitat de les altres presents a l'Aragó.

Després de la desestimació de les esmenes presntades pels partits CHA, IU i PSOE aquesta setmana, la normativa queda només pendent la ratificació pel Ple de les Corts Aragoneses. L'aprovació d'aquesta llei significa el reconeixement de l'existència de comunitats lingüístiques de parla catalana i aragonesa dins el territori aragonès, però sense convertir-les, en cap cas, en comunitats amb una llengüa oficial de la Comunitat Autònoma.

D'aquesta manera, amb l'aprovació de la Llei de Llengües de l'Aragó a la zona ja no es parlarà aragonès o català sinó que LAPAPYP (Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica) i LAPAO (Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental), respectivament.

Aquestes mesures han estat qualificades d'"esperpèntiques i contràries a la unitat de la llengua catalana" per la Plataforma per la Llengua, la qual ha comunicat que la norma "no té cap base científica", i que s'emmarca dins "l'ofensiva contra el català i els drets lingüístics dels catalanoparlants a tots els territoris de parla catalana engegada pel Partit Popular".

"S'inventen una nova denominació de la llengua, sense cap tradició ni base científica, quecomporta una major marginació de la llengua pròpia en l'àmbit públic" ha denunciat l'ONG del català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat